У четвер, 28 вересня, одній з найперших інституцій громадянського суспільства в Україні - Інституту демократії ім. Пилипа Орлика виповнилося 30 років. Він був заснований ще до проголошення незалежності за ініціативою Фундації “Україна – США”. ІДПО офіційно зареєстровано у 1993, а його головною метою був розвиток демократії і впровадження реформ в Україні, повідомляють на сайті Інституту.

"За цей, чималий для історії інституції час, було зроблено дуже багато! Реалізовано серію проєктів з реформування уряду, Верховної Ради, активізації участі громадян, особливо молоді, у виборах, становлення громадянського суспільства і місцевого самоврядування, проблем корінних народів Криму, зміцнення незалежних медіа і свободи слова, підтримки біженців і волонтерів", - розповідає виконавча директорка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Світлана Єременко.

За її словами, у 2013 році експерти ІДПО першими серед медіа організацій почали досліджувати регіональні ЗМІ з метою покращення якості їх контенту. Спочатку у 4 регіонах України, далі у 8. За ці десять років вони досліджували авторитетні впливові медіа майже у всіх регіонах країни.

Також лише за останні кілька років Інститут організував понад 300 тренінгів зі стандартів журналістики, журналістської етики, фандрейзингу та медіаграмотності. Їх проводили як постійні (Наталія Стеблина, Тетяна Строй, Олена Самойленко, Алла Федорина, Валерій Дрешпак, Тетяна Смолдирєва), так і запрошені експерти (Вахтанг Кіпіані, Олег Покальчук, Отар Довженко, Діана Дуцик, Сергій Шашенко, Борис Родієвський, Михайлина Скорик, Олена Сивицька, Анастасія ШибНовиниіко, Анна Сердюк).

Як зазначила Світлана Єрерменко, діяльність організації була б неможлива без допомоги партнерів.

"Найперше, ми безмежно вдячні нашому довгорічному партнеру і грантодавцю Інтерньюз. Джиліан МакКормак, Оксана Майдан, Тетяна Степикіна, дякуємо за довіру! Дякуємо також, NED, Посольству США, фонду “Відродження” та іншим грантодавцям, які у різні часи підтримували діяльність ІДПО. Дякуємо за співпрацю нашим партнерам ІСАР Єднання, “Детектору медіа”, Національній асоціації медіа, Інтерньюз -Україна, Інституту масової інформації, Українському інституту медіа та комунікацій. Особливо дякуємо регіональним партнерам регіональним партнерам Харківському, Львівському, Волинському, Донецькому, Дніпропетровському, Запорізькому, Полтавському, Сумському, Черкаському, Хмельницькому, Вінницькому, Тернопільському, Кропивницькому прес-клубам, а також прес – центру Рaritet (Одеса), медіа –центру “Моє місто” (Чернігів).", - розповіла Світлана Єременко.