Неділя, 13 лютого 2022 19:01

Журналісти Сумщини та Чернігівщини навчалися, як фахово писати про відновлювальні джерела енергії

Про трансформацію енергетичної системи України журналістам,  представникам прес-служб енергетичних кампанії та держслужбовцям Сумщини та Чернігівщині три тижні поспіль розповідали досвідчені фахівці зі всієї України.

Така унікальна можливість отримати сучасні знання з’явилася завдяки  проекту «Освіта з питань відновлювальних джерел енергії для регіональних журналістів». який проводив Вінницький пресклуб за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ)

Всі ми теоретично знаємо, що Україна переходить від старої радянської енергетичної системи до сучасної та екологічної. І різні за потужністю відновлювальні джерела сонячних, вітрових, біогазових та малих гідроелектростанції  - головні складові цього перезавантаження.

Як виявилося на початку медіа-школи, зробити фахові публікації про реформу енергетики багатьом з представників ЗМІ було доволі важко. І тема досить специфічна, і термінологія складна, та й знайти експертів непросто.

Протягом трьох освітніх вебінарів слухачі дуже ретельно знайомилися з законодавчими нормативами, які регулюють ВДЕ, слухали, як фінансується розвиток цих джерел, розраховується вартість «зеленої енергії» у світі та Україні, занурювалися у регіональні компоненти переходу на ВДЕ.

Перед аудиторією виступали голова правління Громадсько спілки «Кластер «Енергетичний пул» Віктор Дядькович, доктор технічних наук, доцент кафедри електричних станцій та систем Вінницького Національного технічного університету В’ячеслав Комар, ктн, експерт ринку електроенергії в Україні Сергій Кравчук.

Незважаючи на доволі важку технічну тему, спікерам вдалося головне – доступно ознайомити з термінологією та закласти журналістам базові знання для якісних майбутніх матеріалів.

 Наприкінці учасники школи презентували власні проєкти. І якщо нашим сусідам з Чернігівської області було що розповісти і про сонячні електростанції, вітрогенерацію та ГЕС, то Сумщина, поки що, змогла презентувати тільки єдину в області  Білопільску СЕС.

Отже, Сумській області є куди розвиватися у цьому напрямку. А місцеві ЗМІ  - у разі потреби – після потужної медіа-школи зможуть не тільки писати матеріали, але й консультувати підприємців.

Галина КОЖЕДУБОВА

Прочитано 738 разів