Четвер, 17 листопада 2022 12:36

Фестиваль відкрито! Проявіть себе, школярі!

Фестиваль шкільних медіа та юних журналістів Сумщини «Медіасвіт веде у всесвіт–23», стартував. Про це розповіли на онлайн пресконференції його організатори та причетні.

Причетними передусім є учні шкіл і керівники їх творчої діяльності – вчителі. Організаторами – кафедра журналістики та філології Сумського державного університету, Сумський прес-клуб, Сумська обласна організація Національної спілки журналістів України та Департамент освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації.

Проходить захід під гаслом «Кафедра журналістики та філології Сумського державного університету – школярам Сумщини». І завідуючий кафедрою, співголова організаційного комітету фестивалю, голова обласної організації Національної спілки журналістів України Володимир Садівничий нагадав, що зародився фестиваль із конкурсу шкільних медіа Сумщини. Власне, він відбудеться й цього разу – вже вчетверте. Але якщо на початку конкурс був самостійним, то потім він став частиною Фестивалю, що включає у себе й інші заходи для учнів.

Нинішній рік, рік першого фестивалю, виявися важким роком війни. Тому початок фестивалю-22, планований на лютий, забарився. Та організатори вирішили, що війна не має заважати розвитку юних і все ж розпочали фестиваль.

– Пригадую, онлайн тренінги для дітей ми проводили з напівоточеного міста, – розповідає Володимир Садівничий. – Але учні, вчителі відгукнулися й долучалися до фестивалю. Й у творах юних авторів стверджувалася основна тема конкурсу – «Все буде Україна». Звичайно, тему ми змінили, бо спочатку вона планувалася цілком «мирна». Та, вирішивши працювати в такі дні, зрозуміли: час потребує іншої теми. І вона знайшла відгук у школярів.

Члени журі, які оцінювали дитячі роботи, розповідають: їх не можна було читати без сліз.

Керівник пресцентру «Інтерсвіт» Конотопської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату Ірина Романова говорить, що участь у конкурсі була можливістю і певною мірою відволіктися від тяжких подій, і вихлюпнути емоції, що накопичилися. Ірина Федорівна пригадує: робота над матеріалом її вихованки Олександри Костюченко стала дуже важкою. Саша брала інтервʹю у мами воїна-азовця, який на той час, пораненим, перебував на заблокованій Азовсталі. Матеріал дівчинки став переможцем конкурсу юних авторів імені Василя Чубура. А для організаторів фестивалю Саша теж стала маленькою героїнею, категорично відмовившись від грошової премії за перемогу й перерахувавши її для потреб ЗСУ та частину – Конотопському притулку для тварин. (Про це ми розповідали  http://mediakolo.sumy.ua/the-media/community/1233-viina-iak-vona-ie-stronh-iakyi-povynen-povernutysia-i-sasha-iaka-duzhe-chekaie-tsoho.html).

Основну тему, оголошену на нинішній фестиваль – «Я на сторожі України поставлю слово» – Ірина Романова схвалила: цікаво попрацювати над такою. Організатори тим часом зазначили: тема спрямована на медіаграмотність дітей та, як і минулого разу, має бути виконана не як шкільний твір, а саме як журналістський матеріал.

Що ж до нагород, членкиня оргкомітету та журі, доцентка кафедри журналістики та філології Алла Ярова повідомила: минулорічні друзі фестивалю, Товариство польсько-української взаємодії «Контакт» із польського міста Глівіце, й цього року обіцяють нагороди переможцям. А Алла звертає увагу на важливу номінації конкурсу медій – «Кращий матеріал, спрямований на популяризацію української мови як чинника національної ідентичності, безпеки, конкурентоспроможності»:

– Сьогодні ми бачимо, що ця номінація, запроваджена до повномасштабної війни, стала ще більш актуальною, показала, наскільки важливою є мова для ідентифікації нації, її обʹєднання проти ворогів. І прикладів тому чимало.

Якими будуть блоки фестивалю – а їх додалося! – розповіли їх куратори: викладачка кафедри журналістики та філології СумДУ Олена Бондаренко – про онлайн мовний клуб «Поспілкуємось», який включатиме і консультування з мовної підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання; журналіст, викладач кафедри Олександр Горда – про онлайн/офлайн школу медіаграмотності; заступник завідувача кафедри Ярослав Яненко – про конкурс соціальної реклами «Восьма барва»…

Координаторка фестивалю та голова журі конкурсу шкільних медій та юних авторів доцентка кафедри Алла Федорина наголосила: є детальне положення фестивалю. Знайти його можна на сайті «Медіаколо» (дивіться прикріплення) та сайті кафедри журналістики та філології. Важливо: прочитати уважно і визначитися, у яких фестивальних блоках ви хочете взяти участь. Відповідно заповнити заявку. А вже тим, хто виявив бажання працювати у тому чи іншому або кількох блоках, оргкомітет надішле детальні положення про роботу саме їх.

Ще одна новація: у фестивалю зʹявилася спеціальна програма «Гість Фестивалю». Діятиме вона на конкурсі шкільних медій та їх авторів, конкурсі юних авторів імені Василя Чубура та конкурсі соціальної реклами «Восьма барва». Програма передбачає участь у цих заходах учнів шкіл не лише Сумщини, а й інших областей України чи інших країн, окрім російської федерації. Журі оцінює їх роботи в окремій номінації та визначає переможців. Увага: роботи гостей фестивалю мають бути виконані українською або англійською мовами. Інші умови участі відповідають загальному Положенню.

Та головне, наголосила членкиня журі конкурсу медій, керівниця навчальної телестудії cтудTV «11 поверх» Раїса Стоян, не варто сприймати фестивальні заходи як змагання. Це – можливість розвитку, яку варто використати.

Отож, до роботи!

               

Прочитано 1533 разів