Четвер, 24 листопада 2022 17:16

Зазнали психологічної травми? Вам допоможуть!

Презентація Центру психічного здоров’я та психосоціальної підтримки для мешканців Сумщини відбулася у обласному центрі. Підтримку тут можуть знайти люди зі складними життєвими обставинами, психічними розладами, передусім ті, хто зазнав травм від війни.

Осередок допомоги діє в рамках проєкту «Психічне здоров'я та психосоціальна підтримка постраждалих від конфлікту в Україні».  Його було запроваджено ще 2015 року. Тоді такі MHPSS центри працювали в Маріуполі, Краматорську, Волновасі, Щасті, Сєвєродонецьку… Після повномасштабного вторгнення 24 лютого Центри перевели свою діяльність на території, підконтрольні Україні; відкрилися в Чернігівській, Київській та з 1 жовтня – в Сумській області. Власне, з цієї дати діє стаціонарний осередок. А ще з липня проєкт на Сумщині був представлений Мобільною бригадою у складі фахівців із психічного здоров’я, – розповіла психологиня, фахівчиня по роботі з наслідками психотравмуючих подій, координаторка MHPSS центру та МБ Суми, голова ГО «Кризовий центр психічного здоров’я» Оксана Іванцова.

психоцентр івнцова11

Кожен пацієнт має власну історію зі складними подробицями. Хтось втратив маленьку затишну однокімнатну квартиру, на яку довго й кропітко збирав; хтось – рідну людину… Безсумнівно, такі особи мають психологічні проблеми і часом складний психічний стан. «Втрати – це найважче: близьких; майна; того, що складалося роками, впродовж усього життя. Є люди, у яких війна забрала все. Й це дуже важко. Тоді на поміч ідемо ми. Намагаємося допомогти вийти з цього стану», – пояснює Анна Овруцька, сімейний психолог MHPSS центру. І, власне, саме для цього функціонують такі центри. Переживання досвіду є найчастішими причинами звертання до фахівців.

Центр проводить індивідуальні консультації для осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах унаслідок воєнних подій, а це і вимушено переміщені особи, й ті, хто пережив окупацію, і безпосередні учасники бойових дій.

психоцентр загал

Напрацьовуються й упроваджуються також форми групової роботи, причому – з людьми різних вікових категорій. «Групи підтримки – це й групи для дорослих, куди можуть звернутися жінки, чоловіки, які мають спільні проблеми і не проти їх вирішити спільними зусиллями. Є дитячо-батьківські групи. У них дітки працюють разом зі своїми батьками. Маємо плани зі створення груп підтримки вагітних і жінок, які чекають своїх чоловіків із фронту», – розповідає Марина Холоша, адміністраторка MHPSS центру та МБ.

Центр психічного здоров'я  можна знайти у Сумах на вулиці Соборна, 38. А оперативна мобільна бригада Центру надає послуги психологічної підтримки та супроводу в будь-якому місці Сумської області. Варто виявити потреби і зробити заявку. Звичайно, виїзд здійснюється не до однієї людини, а коли є група осіб, які потребують допомоги.

«Наші послуги безкоштовні. Виїзд бригади також. До її складу входять три психолога. Один із них за фахом і психіатр, і психотерапевт. Якщо це робота у Центрі, то маємо можливості занять із пацієнтами безпосередньо тут, адже спеціально для цього є простір, створений спільними зусиллями разом із нашими партнерами», – говорить Оксана Іванцова.

психоцентр фото

психоцентр міша1

У Центрі справді створили затишні місця для спілкування й груп, і осіб. Стільці та пуфики для сидіння, зручні крісла; великий мʹякий ведмідь примостився на дивані; куточок, де можна випити чаю, – все це показали господарі журналістам та іншим учасникам презентації. Заклад готовий працювати. Важливо – не замикати свої проблеми в собі, обговорити їх, і тоді травма відступить.

Проєкт "Психічне  здоров’я та психосоціальна підтримка постраждалих від конфлікту в Україні" реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини, Malteser International та Мальтійської служби допомоги в Україні який реалізує ГО Mental Health Service.

Мирослав ДЕРЕВʹЯНКО,

студент кафедри журналістики та філології СумДУ

Прочитано 1438 разів