П'ятниця, 27 січня 2023 13:32

Говорити, щоб стало легше, – волонтери створили посібник із психологічної взаємодопомоги

За результатами всеукраїнського опитування у вересні 2022 року, 57% мешканців України перебувають в зоні ризику розвитку ПТСР, при цьому психологічну допомогу отримали лише 3%.  Навіть якщо ви самі входите до цих трьох відсотків, то ваші друзі і близькі, які воюють, волонтерять, рятуються від обстрілів та по-всякому інакше здобувають травматичний досвід, навряд чи останнім часом зверталися за допомогою психологів . Чому так – розмова окрема, але важливо, що ми маємо залишатися адекватними, працездатними і здоровими (щонайменше для того, щоб перемогти у війні). В такій ситуації українцям варто навчитися психологічної взаємодопомоги, – вважає засновник проєкту «Як ти, брате?», психотерапевт і соціальний психолог Антон Семенов.  

Розмова замість хвороби

Антон Семенов із перших днів повномасштабного вторгнення працює з військовими та консультує ТРО ЗСУ щодо профілактики і запобігання самогубств. Минулого року він почав шукати спосіб, як охопити психологічною допомогою всіх, хто цього потребує. Відповіді, які він знайшов, увійшли до посібника «Як ти, брате?».

Тут максимально коротко і доступно викладено основні правила спілкування з людиною, яка пережила травматичний досвід. Наприклад, із бійцем, який повернувся з «нуля». Але не тільки. Загроза життю, втрата роботи, розрив із близькою людиною, страх потрапити під обстріл – все це може стати причиною психологічної травми і навіть викликати ПТСР (посттравматичний стресовий розлад).

Щоб завадити розвитку психологічних проблем чи розладів, пережитий досвід необхідно вчасно осмислити. Якщо людина не здатна зробити це самотужки (а це не так і легко), доречною буде, може, і ваша допомога. Цей процес починається з розмови, і важливо знати правила спілкування в такій ситуації.

брате психолог

«Така підтримка не замінює професійної допомоги, якої потребує, наприклад,  робота з ПТСР. Проте обережне спілкування, можливість поділитися емоціями значно зменшують ризик розвитку захворювання взагалі. В такому разі людина може самотужки осмислити складний досвід і повернутися до нормального стану», – зазначає Антон Семенов.

Чи справді «все нормально»?

Альбертас Глазаускас, литовський медик іноземного легіону в Україні запевняє, що завжди носить у наплічнику примірник «Як ти, брате?». Втім, зараз лише один примірник у нього й лишився – решту роздав побратимам на фронті.

брате литовець

«Кілька місяців тому моїм сусідом по кімнаті став хлопець, який теж приїхав добровольцем в Україну. Це був дуже товариський і відкритий хлопець – навіть трохи втомлював мене своїми балачками. Потім він на три тижні поїхав під Бахмут, а коли повернувся, я його не впізнав. Він став мовчазним, цілі дні пролежував на ліжку і дивився в смартфон.

На мої спроби його розговорити, відповідав «Все нормально». Тоді я почав застосовувати інструкції з посібника. Це допомогло встановити контакт і мій сусід поступово почав розповідати про те що пережив. Ми говорили про це і я побачив, що йому стало легше», – розповідає доброволець.

Зберегти стосунки на відстані

Продовженням проєкту «Як ти, брате?» став посібник «Як ти кохана(ий)?». Він, навпаки, стосується ситуацій, коли ваш співрозмовник знаходиться далеко. Це поради, яких слід дотримуватися, щоб не зіпсувати і зберегти стосунки з близькою людиною під час спілкування на відстані.

У січні 2023 року команда проєкту провела опитування серед 500 українців, яких війна на тривалий час розлучила з близькими людьми. Результати показали: у 46% опитаних за час розлуки стосунки погіршилися; 67% мали труднощі у спілкуванні на відстані і відчували потребу у пораді психолога.

                  За словами Антона Семенова, одне з основних правил під час спілкування на відстані: 

                   «спочатку – інформація, потім – емоції».

 

«Між людьми на відстані постійно зростає прірва. І чим більше подій відбувається, тим вона стає більшою. Тому перше, що необхідно зробити, це подолати відстань. Потрібно зрозуміти, що відбувається у вашого співрозмовника. Правило дуже просте. Спочатку інформація, потім емоція, а не навпаки, як часто люди роблять», – пояснює Семенов.

брате на відстані

 

брате соціологія

Посібник «Як ти кохана(ий)?» пропонує застосовувати такий алгоритм щоразу під час спілкування в розлуці.

«Спершу розкажіть про себе, що у вас, розкажіть про свій стан. Напишіть, який у вас настрій і запитайте який настрій у людини. Це перший крок. Потім скажіть, що у вас змінилося і спитайте, що змінилося у людини, – другий крок. Потім розкажіть, які у вас плани, і дізнайтеся, які плани у людини», – радить волонтер.

брате двоє

Основних правил щодо спілкування на відстані або спілкування про травматичний досвід насправді небагато. Але важливо знати їх, аби знати, що робити у подібних ситуаціях. На сторінці проєкту ви можете безкоштовно завантажити посібники «Як ти, брате?» та «Як ти, кохана(ий)?» або замовити їх паперову версію «Новою поштою».

Найближчим часом ініціатива «Як ти, брате?» планує вихід ще одного посібника – «Як ти... Як розмовляти з тими, хто втратив близьких». На сайті проєкту триває збір коштів на друк видання.

Олексій ГВОЗДИК

Фото автора.

 брате книжка2

 

Прочитано 1169 разів