Четвер, 02 березня 2023 05:49

У кузні інформації: студенти знайомилися з Суспільне Суми

Перший день весни студенти кафедри журналістики та філології Сумського державного університету зустріли разом із шеф-редактором новин Суспільне Суми – Андрієм Крамченковим. 

Зустріч відбулася безпосередньо у приміщенні Сумської філії НСТУ – у місці, що до повномасштабного вторгнення Росії в Україну слугувало майстернею різного роду контенту. Сьогодні тут порожньо: всю роботу на даний момент децентралізовано, і сьогодні замість чотирьох годин щоденного мовлення студія продукує 15 хвилин новин та ще – деякі окремі передачі.  

– Так було зроблено ще на початку війни, рік тому, задля безпеки персоналу, – пояснює шеф-редактор.

На першому поверсі, відразу у фойє, відвідувачі потрапляють у створений за воєнні дні «недомузей кацапської недослави», у якому зібрані різноманітні військові трофеї з різних куточків України. А вже на другому, серед притемнених нині коридорів із зеленими стінами, розмістилися робочі кабінети кореспондентів, редакторів, операторів... У одному з таких і спілкуємося з Андрієм.

Редактор Суспільне Суми поділився зі студентами тонкощами виробництва контенту, навіть показав на практиці технічний процес роботи з камерою: один із нас знімав  заняття та невелику екскурсію.

Поговорили про те, як створити власний медіабізнес «за 3 копійки» на прикладі ютуб‑каналу. Що для цього необхідно, хто для цього необхідний та як зрозуміти наскільки гра варта свічок?

Якщо ви одразу цей проєкт  задумуєте як медіабізнес, тоді треба розуміти, що це за аудиторія, якою вона є кількісно, якого віку, в яких соцмережах вони сидять, що споживають в музичному сенсі та в інших сенсах… Тобто ви маєте розуміти все про  свою аудиторію і тоді ви створите для неї контент, який їй потрібен, – зазначає Андрій Крамченков.

Студенти побачили телестудію, з якої востаннє виходили в ефір до повномасштабного вторгнення: на столі покинуті листки паперу, де написано про події минулорічного січня; а перед ним стоїть самотньо суфлер... Війна внесла свої корективи в роботу журналістів регіонального мовника, змусила адаптуватися до нових умов і працювати по-іншому. Кожен із нас виніс для себе щось корисне з цієї зустрічі: хтось зрозумів необхідність дешифрування аудіо в текст і написання сценарію, а комусь в голову впала думка про ґрунтовний аналіз своєї аудиторії.

Займатися тим, що по кайфу, і одночасно приносить гроші, – саме цими словами Андрія Крамченкова можна окреслити ідеальну формулу побудови бізнесу і підвести підсумок спілкуванню.

Від імені студентства промовляємо слова вдячності за приємно та з користю проведений час і надану можливість заглянути за ширму виробництва Суспільного Суми. Далі буде!

Захар ЮВКО,

студент кафедри журналістики та філології СумДУ

Прочитано 1061 разів