П'ятниця, 09 вересня 2016 08:20

Благодійні фонди при сумських лікарнях уникають публічного звітування та передають медзакладам не всі зібрані ними пожертви

Команда ГО «Бюро аналізу політики» у межах програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» проаналізувала рівень публічного звітування медичних установ та організацій, які збирають добровільні пожертви через благодійні фонди.

Аналіз інформації, отриманої від головних лікарів медичних закладів міста Суми, свідчить про низький рівень публічного звітування стосовно пожертв пацієнтів до благодійних фондів при медустановах.

Так, тільки у Сумській міській клінічній лікарні №1 інформація про благодійні надходження розміщується на стенді в адміністрації закладу. Решта відповідей установ медичної галузі Сум свідчить, що відсутні публічні звіти про отримані благодійними організаціями кошти. У відповідях на запити вказано, що звітування здійснюється через Єдиний веб-портал використання публічних коштів та перед органами – орендодавцями нежитлових приміщень, де знаходяться медичні установи.

За перше півріччя 2016 року сумські лікарні отримали 3 млн. грн. від благодійних організацій, які функціонують на території медичних установ та збирають добровільні пожертви. Необхідно також зазначити, що чотири благодійні фонди, які працюють на території закладів охорони здоров’я міста Суми, у 2015 році зібрали 6,2 млн. грн. пожертв. Передали лікарням та поліклінікам (тобто витратили на свою статутну діяльність) 5,1 млн. грн.

Частину зібраних коштів фонди витратили на своє утримання, а саме — близько 600 тис. грн. Тобто, за мінусом цих видатків благодійні фонди мали би передати медичним закладам 5,6 млн. грн. І саме через відсутність публічного звітування фондів громада не володіє інформацією, куди поділося ще 500 тис. грн. пожертв за 2015 рік. Вочевидь, на таку ж ситуацію можуть розраховувати сумчани і зі звітом про цьогорічні добровільні внески до фондів.

— Саме відсутність у регіоні практики прозорої та підзвітної діяльності благодійних фондів, що діють на території медичних закладів Сум, призводить до такої ситуації, — вважає Володимир Чепік, регіональний представник програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги». — Тому «Бюро аналізу політика» ініціює створення робочої групи при відділі охорони здоров’я Сумської міської ради, до якої увійдуть керівники медичних закладів, представники виконавчої гілки влади та громадські експерти у сфері охорони здоров’я і моніторингу.

Довідка: «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» — програма, яку реалізують експерти Інституту аналітики та адвокації у різних областях України за підтримки МФ «Відродження». Основна мета — прозорість та нормативне врегулювання співпраці благодійних фондів та лікувальних закладів. Минулого року команді «побороборців» вдалось запровадити механізми підзвітної діяльності у Луцьку, Вінниці, Черкасах, Чернігові, ще раніше — у Полтаві. Вже сьогодні місцеві громади цих міст бачать, скільки коштів збирають фонди та куди і скільки коштів витрачають лікарні, адже вони публічно та відкрито звітуються. До кінця 2016 планують запровадити таку практику у Тернополі, Сумах, Миколаєві та Житомирі.

Прочитано 625 разів