П'ятниця, 23 вересня 2016 08:23

Боротьба з поборами у медичних закладах досягла перших результатів

23 вересня під час прес-конференції регіональний координатор програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» Володимир ЧЕПІК повідомив про перший важливий результат – відділ охорони здоров’я Сумської міської ради своїм наказом створив робочу групу, яка працюватиме на забезпечення прозорої та підзвітної діяльності благодійних організацій на території медичних закладів міста.

До складу робочої групи увійшли: Андрій БАРАНОВ – секретар СМР, Ольга БРАТУШКА – начальник відділу охорони здоров’я СМР, Ірина БІЛИК – регіональний представник Уповноваженого ВРУ з питань прав людини, Валентина ДОМІНАС – головний лікар КУ «СМКЛ №1», В’ячеслав ПЕТРЕНКО – головний лікар КУ «СМКЛ №5», Володимир ЧЕПІК –  ГО «Бюро аналізу політики», регіональний координатор програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги», Олександр ТКАЧЕНКО – ГО «Інститут аналітики та адвокації», експерт, Ольга БЕЛЕНЕЦЬКА – ГО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», Олексій ЗАГРЕБЕЛЬНИЙ – ГО «Клуб «Шанс», Аліса СЕМИБРАТОВА – юрист відділу охорони здоров’я СМР.

Під час прес-конференції Володимир ЧЕПІК наголосив, що з першого засідання робочої групи її члени консолідуватимуть свої зусилля щодо спільного розуміння проблеми неформальних платежів та потреби її вирішення. «Робоча група стане осередком усіх ініціатив у окресленому колі проблем, а її засідання – механізмом їх вирішення. Кожне засідання робочої групи буде прозорим  відкритим для представників ЗМІ», – запевнив регіональний координатор програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги». Принагідно Володимир Чепік запросив журналістів на перше засідання робочої групи, яке відбудеться 27 вересня о 9:00 у кабінеті секретаря СМР.

Як зазначив Володимир ЧЕПІК, дана робоча група створена з метою запровадження у нашому місті дієвих механізмів для забезпечення прозорої та підзвітної діяльності благодійних організацій, що функціонують на території закладів охорони здоров’я. У результаті своєї діяльності робоча група повинна напрацювати типовий договір про співпрацю медичних закладів з благодійними та громадськими організаціями, що діють на їхніх територіях і займаються збором коштів пацієнтів. Серед першочергових завдань сумський координатор програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» назвав наступні:   

  • вдосконалення локального нормативного регулювання прозорої та підзвітної діяльності благодійних організацій на території закладів охорони здоров’я;
  • збільшення обсягу додаткового фінансування галузі охорони здоров'я за рахунок виведення із тіні тих коштів, які зараз обертаються у непрозорих схемах поборів з пацієнтів;
  • інформування широкого загалу про актуальну проблему примусових платежів та непрозорих фінансових схем за участі благодійних організацій, що діють на території закладів охорони здоров'я;
  • розроблення інструментарію та механізмів вирішення проблеми примусових платежів у медичних закладах Сум.

Довідка: «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» – програма, яку 3 рік поспіль реалізують експерти Інституту аналітики та адвокації у різних областях України. Основна мета – "опрозорення" та нормативне врегулювання співпраці благодійних фондів та лікувальних закладів. Минулого року команді "побороборців" вдалось запровадити механізми підзвітної діяльності у Луцьку, Вінниці, Черкасах, Чернігові, ще раніше у Полтаві і вже сьогодні місцеві громади цих міст бачать скільки коштів збирається фондами та куди і скільки коштів витрачається лікарнями, адже останні публічно та відкрито звітуються. Слід зауважити, що до ініціативи сьогодні приєдналось понад 18 громадських організацій з абсолютно різних регіонів країни. До кінця 2016 планують запровадити таку практику у Тернополі, Сумах, Миколаєві та Житомирі.

Прочитано 440 разів