Середа, 15 листопада 2017 13:44

Турнір юних журналістів знову схрещує мечі знань

17 листопада у Сумах уже вп’ятнадцяте відбудеться єдиний у своєму роді обласний турнір юних журналістів імені Геннадія Петрова, що традиційно проходить на базі Сумської гімназіїх №1.

Турніри – специфічна форма перевірки якості знань школярів та їх ерудиції. Турнір юних журналістів – ТЮЖ – відрізняється ще й тим, що будується не на базовому шкільному предметі, а на знаннях з журналістики, набутих у позаурочний час. Утім, як засвідчила практика попередніх турнірів, юні журналісти, які мріють про цей фах, успішно ним оволодівають. І бажаючих помірятися силами на турнірних змаганнях чимало: на ХV обласний ТЮЖ про свою участь заявили аж 12 команд загальноосвітніх, спеціалізованих шкіл та гімназії міста Суми. Це найбільша кількість учасників за останні чотирнадцять турнірів і в цьому результаті величезна робота Вікторії Закорко - методиста інформаційно-методичного центру управління освіти і науки Сумської міської ради.
Ініціатором такої форми роботи з талановитими школярами як турнір стала Сумська  гімназія №1 . Як розповідає директор закладу Катерина Бондарєва, на базі гімназії ще 1997 року почав працювати факультатив із журналістики „Журналістика: початки професії”. 1998 року тут першою в Сумах була офіційно зареєстрована шкільна газета „Гімназія”, що стала майданчиком для набуття учнями практичних навичок.
Навчальний заклад успішно впровадив перші обласні турніри з біології, фізики. Згодом вони переросли у всеукраїнські змагання. Тож досвід проведення таких заходів уже був достатнім. Тоді й виникла логічна думка організувати турнір із журналістики – незвично, але цікаво і – головне – відповідає запитам дітей, чимала частина яких зорієнтована на цю професію.
Перший обласний турнір відбувся 2003 року за підтримки обласного управління освіти і науки, Сумського обласного прес-клубу та обласної організації Національної спілки журналістів України. Він одразу здобув позитивний резонанс серед школярів. Ініціативу гімназії було підтримано обласним управлінням, і за його поданням Міністерство освіти і науки України 2005 року провело в Сумах перший Всеукраїнський ТЮЖ. Берегинею турніру та укладачем завдань до нього, науковим консультантом та ідейним натхненником турніру  є Алла Федорина, заслужений журналіст України.
Відтак у Сумах уже відбулися чотирнадцять обласних турнірів. На першому турнірі за пропозицією Лідії Рижкової, на той час голови обласного осередку Спілки журналістів України, було прийняте рішення присвоїти Сумському обласному турніру юних журналістів ім’я Геннадія Петрова, видатного українського журналіста, сумчанина.
Також пройшли тринадцять всеукраїнських турнірів, до яких долучилися школярі зі Львова та Донецької області, Івано-Франківська та Харківщини, Черкас і Полтавщини, Волині, Житомирщини, Луганщини, Чернівців, Хмельниччини... Щоразу учасників вітали представники обласної та міської влади, керівники журналістських спілок, громадських організацій та партій. Отож, турнір, окрім іншого, популяризує наше місто та область, знайомить з ними майбутніх журналістів, привертає увагу журналістів сучасних.
Цього року Сумська обласна адміністрація всіляко підтримує турнір, у тому числі й фінансово: виділено більше десяти тисяч грн. на проведення заходу. Департамент освіти і науки Сумської ОДА та  обласне управління молоді та спорту виділили кошти й на подарунки всім учасникам ТЮЖ.
«У журі турніру завжди працюють знані в Україні люди», – говорить  голова журі Всеукраїнського турніру юних журналістів Олександр Бутко, заслужений журналіст України. Його вислів про інфікованість усіх учасників та членів журі турніром став крилатим: «Вірус прагнення до самовдосконалення дає позитивні результати».
Роботу обласного журі організовує його голова  Володимир Садівничий, доцент кафедри журналістики та філології СумДУ, регіональний експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика.
Серед членів журі й колишні учасники турніру, а сьогодні – журналісти провідних видань. Приємно відзначити, що загартовані турнірами його учасники стали професійними журналістами і зараз працюють на сумських каналах «Відікон», «СТС», а також в інших виданнях. А освіту вони здобували у вищих навчальних закладах, серед яких визначне місце посідає Сумський державний університет. На турнірі студенти залучені до роботи в якості членів рахункової комісії, ведучих, а також редакторів вісника турніру «Трубадур».
За коментарями учасників турніру , ТЮЖ – цікавий і чесний інтелектуальний поєдинок команд. Учасники готові до цікавої боротьби, упевнені у своїх силах і бажають суперникам чесної й справедливої гри, позитиву й нових знайомств, витримки та стійкості, прагнуть віднайти істину й відкрити себе світові слова та пера.
Школярам цікава власне форма турніру. Адже проходять турнірні „бої”: виступають доповідачі, опоненти, рецензенти, відбуваються командні дискусії... Як зазначають учасники, турнір – це можливість отримати нові знання, демонструвати  практичні навички журналістики, знайти друзів. Варто сподіватися, що п’ятнадцятий обласний ТЮЖ імені Геннадія Петрова залишить по собі такі ж враження.
Юні журналісти налаштовані на перемогу, тому змагання обіцяють бути запеклими. Хай гряне бій! Справжній журналістський бій!

Прочитано 1655 разів