Четвер, 16 листопада 2017 05:46

Сім ромських адвокатів починають навчання

Новий проект з назвою «Сім ромських адвокатів» презентували у Сумському прес-клубі.

Проект спрямований на підвищення правової спроможності ромів задля їх подальшої інклюзії у місцеві громади, розповів керівник проекту Олег Туляков, кандидат наук, доцент Сумського державного університету.

Саме сьогодні, повідомив він, відбувся перший захід проекту – відкритий семінар-нарада, на якому обговорили шляхи реалізації проекту на високому професійному рівні. Серед учасників семінару, зокрема, були директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації, магістр управління Сергій Над’ярний, регіональний координатор Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Сумській області Ірина Білик, заступник голови правління громадської організації «Фонд регіональних досліджень» Леонід Федорченко, заступник директора Інституту права Сумського державного університету, кандидат наук з державного управління Володимир Семенов.

Актуальність проекту обумовлюється необхідністю фактичного вирішення питань правозахисту ромів у Сумській області та потребою їх остаточної інтеграції до місцевих спільнот шляхом налагодження правозахисної діяльності на перспективу. Наразі така робота ведеться нашою організацією навздогад, без належного кваліфікованого супроводу, розповів керівник ГО «Ромське національне об’єднання» Микола Москальов.

Проектом за підтримки МФВ «Посилення інституційної спроможності ромських громадських організацій міста Суми» (травень – грудень 2016 року) здійснена інклюзія ромів у життєдіяльність сумської громади, зокрема у «Школі лідерства» якісну підготовку отримали 24 молодих ромських активіста, з яких утворена ГО «Ромський молодіжний конгрес». На останньому етапі проекту функціонував Ромський громадський центр, яким здійснено загальну оцінку потреб ромської громади та надана первинна консультаційна допомога відвідувачам. Однак для ґрунтовної оцінки та фактичного вирішення питань захисту та реалізації прав ромів потрібна цілеспрямована, систематична та кваліфікована робота під професійним керівництвом.

Адвокат Павло Садовий, голова правління громадської організації «Фонд регіональних досліджень», учасник проекту, повідомив, що у ході роботи передбачено навчання семи найбільш активних членів ГО «Ромський молодіжний конгрес». Кожному молодому активісту надаватимуться знання з одного з семи напрямів, які за результатами аналізу визначені як найбільш актуальні для ромських громад Сумщини. Передусім це оформлення права власності на майно, оформлення прав щодо користування земельними ділянками, правозахисна діяльність у сфері відносин з правоохоронними органами, реалізація прав щодо працевлаштування, оформлення соціальних виплат, забезпечення доступу до медичних послуг, реалізація права на освіту. Проектом передбачена системна робота щодо виявлення потреб конкретних представників ромських громад у цих питаннях, фактичне вирішення цих проблем протягом визначеного періоду та організація системної роботи на перспективу шляхом строкового поновлення роботи Ромського громадського центру.

Робота команди проекту здійснюватиметься у масштабах усього Сумського регіону та розповсюджуватиметься на осіб інших національностей. У перспективі діяльність пошириться на ромські громади усієї України.

Проект здійснюється за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Прочитано 1058 разів