Четвер, 25 січня 2018 03:29

Чи адаптують регламенти рад до антикорупційного законодавства?

Це актуальне питання було порушене громадськими активістами у Сумському прес-клубі. Учасники прес-конференції повідомили: шість  міських рад Сумської області – Глухів, Конотоп, Охтирка, Ромни, Суми, Шостка, –  взяли на себе зобов’язання  привести  регламенти своїх рад  у відповідність до чинного  антикорупційного законодавства.

Це – результати здійснення проекту «Врегулювання питання конфлікту інтересів у місцевих радах: законодавство та практика», що виконується громадською організацією Чернігівський освітній центр «Ініціатива», – говорить  голова організації Павло Пущенко.
За словами громадських активістів, сьогодні нормативно-правові акти органів місцевого самоврядування, зокрема, регламенти місцевих рад, виконавчих комітетів, положення про постійні комісії  тощо, часто  не приведені у відповідність до прийнятих нових законодавчих актів, зокрема, закону  України  «Про запобігання корупції» та новел закону України «Про місцеве самоврядування».   Недосконало прописані або взагалі відсутні процедури запобіганню корупційних ризиків у органах місцевого самоврядування, зокрема,  що стосується конфлікту інтересів.
Загалом у регулятивних документах  місцевих рад, що були охоплені дослідженням у Сумській  області, відображено лише 23%  норм, які, згідно з розробленою методологією, мали б бути присутні у місцевих нормативно-правових актах щодо питання  конфлікту інтересів.
Тож громадські експерти запропонували місцевим радам внести зміни до своїх регламентів, щоб привести документи у відповідність до антикорупційного законодавства.
Говорячи про реакцію рад щодо нормалізації, учасник проекту  Андрій Кужель зазначив, що у Глухові не були зареєстровані конфлікти інтересів. У Шостці інформація виявилася не деталізованою. Дуже приємно, зазначив Андрій, що Сумська міська рада швидко відреагувала на запити проекту, надавши потрібну інформацію. Він розповів також, як спрацював проект у Харкові; що більшість запропонованих напрацювань прийняли у Чернігові.
На Сумщині більшість міських рад, задіяних у проекті,  погодилися з надісланими зауваженнями та пообіцяли врахувати надані рекомендації під час внесення змін до своїх нормативних документів. Єдиним містом області, що зовсім не відреагувало на звернення громадськості, став Лебедин.
Відзначимо, що частина 7 статті 28 ЗУ «Про запобігання корупції»  прямо зобов’язує органи місцевого самоврядування  передбачити в  нормативно-правових актах порядок і шляхи врегулювання конфлікту інтересів осіб, діяльність яких вони регулюють.
Більш детально з методологією дослідження та результатами аналізу можна ознайомитися за посиланням https://fex.net/get/061394046552/227915632 .
Андрій ГОЛОВЕНКО
Прочитано 797 разів