Четвер, 08 лютого 2018 04:21

Важкий шлях до Європи. Чи далеко ми поїхали?

Учасники засідання «круглого столу» в Сумському прес-клубі спробували дати відповідь на це непросте запитання.

Експерт ГО  «Бюро правничих комунікацій»  Володимир Харченко поділився результатами Індексу Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні за 2014-2016 роки. Індекс було запропоновано для проведення порівняльного оцінювання євроінтеграційного економічного поступу регіонів України, під яким розуміється ступінь зближення регіональних економічних систем із ЄС. Це інтегральна величина, що відображає перебіг двох відносно відокремлених і водночас взаємопов’язаних процесів: 1) поглиблення торговельно-економічних зв’язків регіонів України з ЄС розраховується на основі одиничних показників, які відображають досягнення першочергових завдань торговельно-економічної інтеграції з ЄС; 2) покращення інституційного середовища для імплементації реформ, передбачених Розділом IV Угоди про асоціацію «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею», у регіонах України.
Тож чи готові регіони до вільної торгівлі?
Сумська область у загальному рейтингу ІЄЕП у 2014, 2015 та 2016 роках зайняла відповідно 13-те, 6-те та 9-те місця. Область показала позитивну динаміку зростання ІЄЕП відносно 2014 року (хоча спостерігається певне зниження показників у порівнянні з 2015 роком). Сумщина має третій результат за абсолютним значенням приросту ІЄЕП за період дослідження.
Достатньо високі у Сумщини і показники інституційної підтримки євроінтеграційного поступу – область перебуває серед лідерів загальноукраїнського рейтингу.
Завідувач кафедри міжнародної економіки Навчально-наукового інституту бізнес-технологій «УАБС» Сумського державного університету, професор, доктор економічних наук Юрій Петрушенко зауважив, що результати дослідження досить безликі. Адже для пересічної людини вони фактично не відповідають на запитання, чи ж здійснено поступ до Євросоюзу. Тому послуговуватися підсумками зможуть переважно аналітики, здатні зробити певні висновки з дослідження.
Юрій акцентував увагу на питанні, чи є сам поступ. Тут не можна дивитися однобоко. Адже, як приклад, ми зробили два кроки, – погано це чи добре? А  чи не  можна було зробити за цей час десять кроків?
Учасники «круглого столу» підтримали цю думку, побажавши організаторам дослідження до пропонованої статистики додавати аналітику, думку експертів, які б порівнювали показники, показували їх з точки зору можливостей реалізованих і нереалізованих, з позиції перспектив.
Заступник директора Департаменту – начальник управління розвитку споживчого ринку та підприємництва Департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської обласної державної адміністрації Олексій  Оксантюк зазначив, що, не дивлячись на порівняно гірші умови, а це, зокрема, складність введення інвестора на прикордонну з агресивною Росією територію, Сумській області вдалося випередити деякі інші регіони на шляху до євроінтеграції.
Окремі показники дослідження викликали дискусію серед учасників «круглого столу», бо їх тлумачення може бути неоднозначним. Проте, зауважив експерт Марк Берфман, зроблена чимала робота, яка є цікавою для експертів.
Інтерактивну презентацію результатів дослідження можна знайти на https://goo.gl/naoUQV .
Андрій ГОЛОВЕНКО

Захід проведено в рамках проекту «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу: оцінка економічних реформ в регіонах України на шляху до впровадження зони вільної торгівлі з ЄС», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з громадською організацією «Бюро правничих комунікацій» у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів. Реалізація проекту стала можливою в рамках ініціативи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ) «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid).

Прочитано 600 разів