Вівторок, 31 липня 2018 03:32

Редактори «районок» з різних регіонів обговорили проблеми реформування преси

У Тернопільському прес-клубі відбулося експертне обговорення процесу роздержавлення друкованих ЗМІ, ініційоване в рамках виконання одного з пунктів «Дорожньої карти реформ» Коаліції громадських організацій «Тернопільський центр реформ». Редактори районних газет із семи областей України – Тернопільської, Чернігівської, Харківської, Дніпропетровської, Житомирської, Сумської та Волинської – обмінялися думками щодо вирішення головних проблем, з якими вони зіткнулися під час реформування своїх редакцій та на початках самостійної діяльності. А також обговорили перспективи роздержавлених газет.

Як відомо, в Україні вже два з половиною роки реалізовується важлива реформа, запущена прийняттям Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Її мета –  в цивілізований спосіб вивести українські газети з-під прямого впливу влади та позбавити останню права такого впливу. Згідно із названим Законом ця реформа має бути завершена до 1 січня 2019 року. Ті редакції, які до цієї дати не будуть реформовані, втратять можливість випускати газети. Тим часом досі роздержавлені лише трохи більше третини комунальних ЗМІ. І одна з причин такої ситуації – це абсолютна незацікавленість, пасивне ігнорування або й активний спротив реформі з боку місцевої влади. Тому таким важливим у цій сфері є контроль та сприяння з боку громадських інституцій.

   Під час обговорення, йшлося, зокрема, про «незістиковки» окремих положень Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» з іншими законодавчими актами, що призводить до «тупикових» ситуацій на місцях. Для прикладу, та ж методика оплати редакціями за оренду приміщень в сумі лише 1-ї гривні на рік має суто рекомендаційний характер і йде в розріз з законом про самоврядування, тож влада на місцях може запросто примусити редакції платити на загальних засадах. Небезпідставно турбує редакторів, приміром, і те, чи не почнуть правоохоронні та фіскальні органи – після того, як редакції поставлять перед ними вимогу оплачувати розміщення матеріалів – застосовувати тиск через різноманітні перевірки. Емоційна дискусія розгорілася навколо питання оплати та маркування політичної реклами та текстів від органів влади. А найбільшим ризиком для існування своїх видань керівники редакцій одностайно визнали останні дії та рішення «Укрпошти», яка «душить» пресу неадекватним підвищенням тарифів та явним небажанням займатися доставкою газет. При тому, що це наразі державна структура, її політика щодо українських газет виглядає антидержавною.

Прочитано 560 разів