Понеділок, 13 серпня 2018 16:25

Журналісте, тримай рівень!

Тренінг «Журналістська майстерність у сучасному контексті» відбувся у Сумському прес-клубі. Учасники обговорювали сюжети та публікації, дискутували щодо професійного рівня їх виготовлення, взяли участь у практичних сесіях, аби написати з них матеріали для своїх видань.

Тренінг став своєрідним підсумком проекту ГО «Сумський прес-клуб» «Медіа-студія «Контент»  – для поліпшення контенту місцевих ЗМІ Сумщини», що здійснювався з квітня за підтримки USAID через «Інтерньюз». До створення проекту спонукала проблема, що існує в місцевих ЗМІ не лише Сумщини, а всієї України: вихолощення тематики публікацій. Адже моніторинг Інституту демократії імені Пилипа Орлика (а у проекті моніторингу бере участь і експертна група Сумського прес-клубу) засвідчив: друковані та онлайн видання збиваються на дрібнотем′я. Зокрема,  такі важливі проблеми, як АТО/ООС, вимушених переселенців, процесів реформування майже не знаходять місця у регіональних медіа.
До речі, це підтвердив і звіт ІДПО про червневий моніторинг: «Продовжується «тенденція байдужості» регіональних журналістів та редакторів до важливих тем. Так, до теми АТО/ООС, військових дій, проблем родин, що постраждали від війни, друковані та онлайн видання звертаються лише у 4,3% матеріалів. Проблеми вимушених переселенців на весь масив досліджених червневих публікацій – а це 4386 друкованих і онлайн матеріалів –у 1,85% текстів. Корупції та боротьбі з нею загалом присвячено 1,9% матеріалів… Позитивно відзначимо, що життю місцевих громад у червні віддано 16,2% текстів. Це навіть більше, ніж завжди переважаючого «криміналу» (у червні – 12,5% друкованих і онлайн публікацій). Проте над темами освіти, культури, соціальних проблем тема «криміналу» таки переважає.
П’яту частину склали матеріали на «іншу» тематику (понад 20%) – побутові поради, розваги, гороскопи, оголошення, зрідка літературні твори». https://detector.media/monitoring/article/140101/2018-08-13-regionalna-zhurnalistika-poshuk-novogo-oblichchya-chi-vtrata-bud-yakogo/  Напевне, якби у цей час моніторили і сумські ЗМІ, вони б вигідно вирізнялися, адже впродовж проектних місяців МС «Контент», діючи, як своєрідна медіа-агенція, виготовляв матеріали на згадані теми: АТО/ОСС, ВПО, реформ, молоді, культури, – та пропонував їх для безкоштовного розміщення в місцевих ЗМІ області.
Обговорити проблеми тематики та етичного подання матеріалів, дотримання стандартів, що є, по суті, показниками якості публікацій, і зібралися на тренінгу журналісти області. Аудиторія була різною за віком і за досвідом: редактори газет, як Олександр Соломко (ямпільський «Голос часу»), Сергій Моша (обласна «Сумщина») та студенти, які лише проходять практику в медіа, як Каріна Хачатар′ян, Альона Болотова; досвідчена і майстерна Жанна Абаровська з недригайлівського «Голосу Посулля» та молода енергійна Ольга Тарасенко з конотопського сайту «ТОП Конотоп» чи кореспондентки шкільної газети «Гімназія» Олена Штокало і Аміна Гутенко… Але тим цікавішим було спілкування на тренігу.
 Учасники обговорили  питання «Журналістська майстерність: для кого пишемо матеріали; тема та ідея; чи потрібні стандарти журналістики» та «Журналістська майстерність та редакційна політика. Проблеми самоорганізації журналістів» разом із Аллою Федориною, заслуженим журналістом України, викладачем кафедри журналістики  та філології Сумського державного університету, регіональним медіа-експертом Інституту демократії ім. Пилипа Орлика. Велику зацікавленість викликала сесія «Якою мовою та для кого ми пишемо? Аналіз мовних проблем сучасних регіональних ЗМІ», яку провела Алла Ярова, кандидат філологічних наук, регіональний медіа-експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика.
Участь у практичних сесіях передбачала і виконання домашніх завдань – написання за результатами спілкувань матеріалів для своїх ЗМІ, звісно, з урахуванням засад, що обговорювалися на тренінгу. А спілкування були і для розуму, і для душі – як і побажали в заявках на участь у навчанні його учасники. Це – засідання прес-клубу на тему «Реабілітація учасників АТО: реалії, проблеми, перспективи» за участі  Інесси Савенко – начальника Сумського обласного клінічного госпіталю ветеранів війни; Олександра Бондаренка – капітана, офіцера відділення морально-психологічного забезпечення 27-ої Сумської реактивної артилерійської бригади; Галини Дмитренко та Оксани Клочко-Макаренко – психологів Сумського обласного клінічного госпіталю ветеранів війни. У «розумному хабі» відбулася  зустріч на тему розвитку туризму в Сумській області з Юрій Гладенком – начальником відділу промоції та туризму Сумської обласної державної адміністрації. А у виставкому залі  обласної Спілки художників, на  вернісажі «Коло», та у творчій майстерні митця учасники познайомилися з «медовим художником» Миколою Яровим.
День пройшов цікаво, – ділилися враженнями учасники. Тож проект чекає від колег публікацій.
Прочитано 522 разів