Вівторок, 04 вересня 2018 02:56

Визначено фіналістів конкурсу «РАДІОДРАМА UA/UK». Вітаємо серед них нашого колегу Олександра Бабурова!

Журі конкурсу радіоп’єс, організованого Мистецьким арсеналом, Британською Радою та Українським радіо, визначило десять сценаріїв, що позмагаються за можливість прозвучати в національному радіоефірі.

Спільний британсько-український конкурс сприятиме розвитку жанру радіодрами в Україні. П’єса переможця/ниці буде поставлена та зазвучить в ефірі Українського радіо у січні 2019 року. Автор/ка найкращої радіоп’єси отримає грошову винагороду — 25 тисяч гривень.

Фіналістів визначало журі, до складу якого увійшли: театрознавиця Ганна Веселовська; драматургиня та сценаристка Наталя Ворожбит; продюсерка радіо «Культура» Нелля Даниленко; письменник Богдан Жолдак; театральна продюсерка Ярослава Кравченко; кураторка ЛітЛабу Мистецького арсеналу Оксана Щур.

Ми отримали 192 заявки з усіх областей, найбільше – з Києва, Львівської й Київської областей. З них 143 відповідають критеріям, заявленим в умовах конкурсу. 42% авторів – чоловіки, 58% – жінки. 88% заявників/ць – жителі міст, 12% – сіл.

За результатами оцінювання журі у фінал потрапили 10 робіт авторів:

  • Юлія Ємець-Доброносова, Київ, «Три хвилини слави»
  • Дмитро Терновий, Харків, «Палата N7»
  • Олександр Бабуров, Суми, «Кіотик»
  • Віталій Перетятько, Миколаїв, «Відро в мішку»
  • Артур Закордонець, с. Осламів (Хмельницька обл.), «Четвертий варіант»
  • Сергій Колінько, Полтава, «Двоє»
  • Олександр Вітолін, Київ, «Ворог поміж нас»
  • Ірина Борисюк, Київ, «Голос»
  • Оксана Маслова, Одеса, «Голоси в голові»
  • Яна Коструліна, м. Таврійськ (Херсонська обл.), «Сьома хвилина»

Твори здебільшого висвітлюють тематику, актуальну для сучасного суспільства й країни: це і війна на сході України, і кризове становище суспільства, але також й особиста криза.

Наступним кроком конкурсу стане доопрацювання учасниками своїх творів. Британська авторка радіоп’єс для BBC Radio 3 і Radio 4 Франсес Бірнз проведе майстерню для фіналістів 24-27 вересня. Під менторством Франсес письменники/ці працюватимуть над своїми рукописами і дізнаватимуться професійні секрети й нюанси роботи в цьому жанрі. Потім журі знову оцінить їхні роботи та обере переможця.

Програма з розвитку жанру радіодрами в Україні у листопаді доповниться тренінгом для постановників і продюсерів Українського радіо й інших радіостанцій та онлайн-платформ, які працюють або бажають працювати з жанром радіодрами. Тренінг проведе радіорежисер Метт Томпсон із британської продакшн-компанії Rockethouse — він розповість про особливості постановки радіоп’єс, роботи з акторами, вибору звукових ефектів, музичного супроводу, а також промотування творів серед радіослухачів.  

Щодо організації інтерв’ю, будь ласка, звертайтеся до менеджера з комунікацій Єлени Самбрус: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Довідка

Британська Рада — міжнародна організація Сполученого Королівства, мета якої полягає у поглибленні культурних зв’язків та освітніх можливостей. Ми сприяємо дружному діалогу та кращому порозумінню між людьми у Великій Британії та в інших країнах. Ми робимо це за допомогою позитивного внеску у Велику Британію та країни, з якими співпрацюємо, — змінюючи життя, створюючи можливості, налагоджуючи зв’язки та довіру. Ми працюємо в більш ніж 100 країнах світу у сферах мистецтва та культури, англійської мови, освіти та громадянського суспільства. Минулого року ми взаємодіяли з понад 75 мільйонами людей та охопили 758 мільйонів людей онлайн, трансляціями та публікаціями. З 1934 року ми є британською благодійною організацією, діяльність якої регулюється Королівською хартією і державними органами Великої Британії. 

«Українське радіо» — радіоплатформа суспільного мовника України Національної суспільної телерадіокомпанії. Радіо мовить з 1924 року і є одним із найстаріших радіомовників світу. «Українське радіо» мовить на трьох каналах: Першому — розмовному новинному суспільно-політичному, Другому — молодіжному музично-розмовному радіо «Промінь», Третьому — мистецько-просвітницькому радіо «Культура» та має редакції програм англійською, німецькою, румунською та російською мовами. Радіо «Культура» — єдина радіостанція України, яка працює у жанрі радіодрами. Щороку в ефір виходять 215 випусків радіотеатру («Театр перед мікрофоном», радіопостановки, радіотрансляції театральних вистав). http://www.nrcu.gov.ua/

Національний культурно-мистецький та музейний комплекс (НКММК) «Мистецький арсенал» є флагманською українською інституцією культури, яка покликана сприяти модернізації українського суспільства та інтеграції України до світового контексту, спираючись на ціннісний потенціал культури. Синтез та розвиток сучасного мистецтва, нової музики, театру, літератури та музейної справи відбувається через виставкові проекти та діяльність напрямів-лабораторій. Таким чином, різні мистецтва розвиваються і збагачують одне одного, а художні й професійні спільноти знаходять точки перетину і взаємного підсилення. Також Мистецький арсенал виступає платформою взаємодії зі світовою культурною спільнотою через спільні культурні проекти. https://artarsenal.in.ua/

Слоган британської продакшн-компанії Rockethouse — «Несподіване і красиве радіо». Заснована в 1998 році, компанія постачає вишуканий контент для ВВС, спеціалізуючись на унікальних документальних творах та драмах для радіо UK National та BBC World Service. Rockethouse також співпрацює з Amazon audible для якого компанія створює звук для довготривалих аудіодрам («Книга Джунглів» та «Різдвяна пісня») та комп’ютерних ігор.  http://www.rockethouse.co.uk/

Письменниця Франсес Бірнз розпочала кар’єру практиканткою у виробничому відділі BBC Radio у 1988 році. З 2005 року вона пише художні та мемуарні радіоспектаклі для Radio 3 та Radio 4. Франсес адаптувала до драматичного жанру ковбойські фільми й класичні романи, і навіть ставила на радіо балет.

https://artarsenal.in.ua/uk/povidomlennya/vyznacheno-finalistiv-konkursu-radiodrama-ua-uk/ 

Прочитано 506 разів