Четвер, 01 листопада 2018 05:18

«Ми забезпечуємо діалог. А діалог – уже шлях до компромісу»

Регіональна радіостанція «Українське радіо: СУМИ» започатковує суспільно-політичний проект «Дебати на вимогу», який також транслюватиметься  наживо на Фейсбук-сторінці  Сумської  філії ПАТ «НСТУ». Про це на презентації у Сумському обласному прес-клубі розповіли Оксана Кириленко – продюсерка Філії ПАТ «НСТУ «Сумська регіональна дирекція» та Борис Ляху – лінійний продюсер  радіо Філії ПАТ «НСТУ «Сумська регіональна дирекція».

Проект буде виходити в ефір не систематично, а на вимогу (тобто відповідно до  запиту аудиторії).
Завдання програми – поставити конфліктуючі сторони в такі умови, щоб вони були змушені слухати аргументи іншої сторони і готувати свої аргументи з точки зору фактів, а не емоцій. Це дозволяє учасникам почути чіткі аргументи іншої сторони і ще раз переглянути свої аргументи.

кириленко

«Дебати на вимогу» – це можливість для усіх громадян на платформах Суспільного мовника обговорити вирішення важливих проблем. Темою їх може стати будь-яка проблема, що хвилює спільноту й у якій є дві протилежні точки зору на вирішення. Тобто потрібно, щоб була чітка позиція щодо того, як має бути, – певне «так». А також протилежна позиція – певне «ні». Інакше дебати просто неможливі.
«Скажімо, ваша сусідка постійно курить на сходинковому майданчику. А ви не хочете, щоб це відбувалося – ось вам уже й привід для дебатів», – спрощено пояснює Оксана Кириленко.

 

майоров1
Звісно, не всі пропозиції зможуть реалізуватися в проекті: можуть бути дрібнотем′я чи глобалізація проблеми, відсутність опонента тощо. Втім, якщо проблема справді суттєва і нелокальна, варта для обговорення, ведучий допоможе знайти потрібний формат постановки питання, - обіцяє Борис Ляху.

Звичайно, журналісти поцікавилися, чи не пов′язаний новий проект з виборами, підготовка до яких уже триває сьогодні. «Ні, – категорично заперечує Оксана Кириленко, – цей проект неполітичний. Це – створення можливості людям поспілкуватися і знайти спільну мову з конфліктних питань. Адже часто конфлікт існує, бо сторони не вислухали одна одну. А можливо, вони користуються різними даними; можливо, не знають усього, що варто знати; може, просто не подивилися в очі одне одному? Тобто може виявитися, що опоненти насправді займають схожу позицію, але не з′ясували цього і налаштовані вороже. Або цілком можливий компроміс і спільне вирішення питання, і це просто слід обумовити».  

Позиція Суспільного:
– ми не миримо та не сваримо;
– надаємо платформу для обговорення ситуації (проблеми);
– забезпечуємо нейтральність (слідкуємо за тим, щоб аргументи сторін базувались на фактах, а не на емоціях);
– модеруємо дискусію, забезпечуємо рівні умови;
– допомагаємо двом протилежним сторонам зрозуміти один одного та почути переконливі аргументи.

Розроблено  правила й регламент  дебатів, які покликані зберегти діалог лаконічним, зрозумілим, без популізму й маніпуляцій.
А звернутися з пропозицією про дебати можна за адресою: м. Суми, вул. Петропавлівська, 125, Філія ПАТ «НСТУ «Сумська регіональна дирекція».
Телефони: 0542 779 120; 0542 779 131; 0542 617 217.
Mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Прочитано 1013 разів