П'ятниця, 14 грудня 2018 12:30

Шкільні видання, шикуйтесь до змагання!

14 грудня у Сумському прес-клубі презентували проект громадської організації «МедіаКомпас», спрямований на підвищення медіаграмотності учнів, а в його рамках – конкурс шкільних видань, що стартує відсьогодні.

Регіональний професійний центр базової медіаосвіти створено завдяки проекту з однойменною назвою. Він почав діяти кілька тижнів тому і має на меті підвищити медіаграмотність учнів і вчителів  шкіл Сумської області. Проект здійснює громадська оргнізація «МедіаКомпас» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні та Сумського державного університету, – розповіла  голова ГО «МедіаКомпас», доктор філологічних наук, професор, завідувачка кафедрою журналістики та філології Сумського державного університету, керівниця проекту Олена Ткаченко.

Про важливість медіаосвіти, а відповідно – значущість таких проектів, за реалізацію якого взялася ГО «МедіаКомпас», розповіла начальниця відділу дошкільної та загальної шкільної освіти  Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Світлана Бирченко. «Проводячи свої заходи, ми помітили, що мадіаосвіта цікавить учителів. Сьогодні справді важливо розвивати критичне мислення дітей, уміти працювати з текстами, розрізняти маніпуляції», – зауважила вона. Тож департамент співпрацюватиме з «МедіаКомпасом» у такому проекті.

Проект покликаний створити освітню медіаплатформу з інформаційної грамотності. Його цільова аудиторія – школярі, молодь, учителі шкіл, широка громадськість у перспективі. Завдання проекту: сприяти формуванню критичного мислення,  розумінню масмедійних впливів, а відтак – формуванню свідомого громадянського суспільства. Для досягнення цих завдань буде проведено цикл занять-тренінгів, а також конкурс шкільних видань – газет, радіопрограм, матеріалів сайтів, створених школярами. Навчання для школярів уже почалося. Передусім організатори проекту зорієнтовані на роботу зі школами, де вже діють гуртки юних журналістів, але в коло уваги проекту потрапляють усі опорні школи області. Завдяки тісній співпраці з кафедрою журналістики та філології СумДУ, на базі якої розміщено центр медіаосвіти, навчання не обмежуватиметься рамками проекту. За бажання, школи самі можуть  виявити ініціативу та взяти участь у тренінгах.

Конкурс шкільних видань стартує водночас із сьогоднішньою презентацією. Проводиться він у партнерстві з кафедрою журналістики та філології СумДУ,  ГО «Сумський прес-клуб» і обласним Департаментом освіти і науки. Положення про конкурс читайте на нашому сайті та долучайтеся до заходу!

Відповідальна за проведення конкурсу шкільних видань координаторка сумської експертної групи Інституту демократії імені Пилипа Орлика, координаторка Сумського прес-клубу Алла Федорина розповіла, що спочатку задумувався лише конкурс шкільних газет, але організатори дійшли думки, що сучасні мас-медіа надто різноманітні, аби вдаватися лише до одного їх виду. Тож на конкурс можуть подаватися і шкільні радіопередачі, й стрічки новин шкільних сайтів, – звісно, якщо у їх створенні головну участь беруть школярі. «У положенні вказані адреси, за якими потрібно надсилати матеріали на конкурс, та хочу наголосити, що за цими ж адресами можна отримати й консультації щодо його проведення», сказала Алла Федорина.

Положення про конкурс

Прочитано 2001 разів