П'ятниця, 14 грудня 2018 10:57

Безлад у домі – від безладу в головах: як вирішити проблеми багатоквартирного будинку?

На Сумщині, за даними статистики, є 4315 багатоквартирних житлових будинків. На 1 листопада частина їх мешканців створила 566 об′єднань співвласників. Тобто лише трохи більше, ніж сьома частина всіх будинків, опинилася під опікою тих, хто у них живе. Решта чекає якогось Авося; не розуміє чи не хоче усвідомлювати, що проблеми власного приватизованого житла – його проблеми як власника; не знає, що робити далі. Кожен може обрати свій варіант. Але вихід за будь-якої відповіді один: дізнаватися, розбиратися, усвідомлювати і братися за господарювання самому.

Про це та проблеми, що супроводжують такий непростий процес, ішлося на засіданні «круглого столу» за темою «Реформування житлово-комунального господарства в частині управління багатоквартирними будинками», що відбулося у Сумах.

У області маємо…

Отже, як бачимо з цифр, більшість мешканців багатоповерхівок області досі не створили об′єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). При цьому вони досі не визначилися і з управителем свого майна, хоча, за законом, мали це зробити ще минулого року.

Звісно, позитив є, і щороку ОСББ стає більше. У Сумах їх уже 241, у Ромнах – 55, у Охтирці – 50; у Білопільському районі – 42, у Путивльському – 19. Проте у Великописарівському, Краснопільському, Лебединському, Охтирському та Середино-Будському районах їх кількість – нуль.

Сьогодні  можна оперувати даними про вигоди ОСББ. Це і незалежність у вирішенні проблем будинку; й ефективність у здійсненні проектів із поліпшення житла та використання своїх коштів; і відчутна економія в оплаті за комунальні послуги; і зростання вартості житла при його неминучому поліпшенні силами ОСББ…

Можна говорити про проблеми, з якими стикаються об′єднання співвласників. І тут не обминути питання обслуговування мереж – і електричних, і газових, і водо-каналізаційних; і теплових.  А ще – обслуговування ліфтів, технічний стан будинку, його капітальний ремонт. Не останнім є і питання обрання порядного та розумного керівництва об′єднанням, бо треба, щоб і розібратися могли, і добитися, і не обдурити.

Та варто розуміти головне: проблеми другого ряду не почнуть вирішуватися без розв′язання проблем, названих спочатку. Чому ж вони не вирішуються?

«Місцева влада саботує»

Саме так сформулював головну проблема керівник апарату Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький. Мова йде про саботування закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та ряду дотичних законів, що складають реформу житлово-комунального господарства. Органи місцевого самоврядування вочевидь не можуть позбутися бажання впливати на фінансові потоки зі сплати комунальних внесків. Бажання, що має, до речі, виразно корупційне забарвлення.

живицький 2

Заважає і те, що влада подекуди не розрізняє понять «мешканець» і «власник», – додає член Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків  при Кабінеті Міністрів України, голова правління Асоціації «ОСББ Сумщина» Роман Гученко.

гученко 2

Як приклад цього – рішення Сумської міської ради, де право розпоряджатися майном спробували надати «мешканцю», замість «власнику». Тобто ваш племінник, який приїхав пожити у вас, поки вступає до вишу, зможе розпоряджатися вашим майном? Навряд чи ви з цим погодитися, хоча тимчасово він – і мешканець у вашому домі. Тож рішення це оскаржується в суді.

А у Путивлі депутати прийняли рішення про передачу ОСББ … насосної станції, що належить водоканалу. Тут взагалі коментувати складно, бо не відомо, про що говорити: про незнання законів обранцями чи просто відсутність здорового глузду, – пролунало на засіданні.

Обізнаний=озброєний

Другою причиною відставання області у реформуванні житлового фонду дружно називають питання слабкого (або ніякого) інформування. Особливо це виявляється на місцях – у районах. Роман Гученко назвав суми, затрачені на інформування з теми у Тернополі, Рівному, Луцьку, Хмельницькому, – то там і результати кращі. У нас на цьому, певно, економлять, отож…. 

Відтак люди не знають законів, не розуміють механізму створення ОСББ чи обрання управителя; не обізнані з можливостями отримання кредитів та їх часткового відшкодування  і так далі.

Якщо ж не обізнані з простішим, то спробуйте вирішити складніше: проблеми з монополістами у наданні послуг (мабуть кожен тут передусім згадає магічне слово «газівники»). Про ці проблеми на «круглому столі» говорили заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства, енергоефективності та паливно-енергетичного комплексу Сумської обласної державної адміністрації Ольга Медуниця та представники підприємств-монополістів.

«Ми анонсуємо сьогодні початок активної інформаційної кампанії щодо ОСББ», – пообіцяв Дмитро Живицький. Що ж, краще пізніше, ніж ніколи.

Зусилля потрібні спільні

Партнерство, співпраця, спільні зусилля – це ті слова, що лунали постійно і власне  засвітили ще одну потребу на шляху до вирішення обговорюваного питання. Без взаємодії громадськості, влади та бізнесу щось реалізувати важко, практично неможливо. Організатори «круглого столу» і мали на меті обговорити оптимальні шляхи конструктивної співпраці між усіма зацікавленими сторонами для запровадження ефективних форм управління житловими будинками Сумщини.  Український кризовий медіа- центр, ініціатор проведення заходу у рамках проекту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!», наголошує на тому, що для подолання корупційних ризиків так само потрібні спільні зусилля, взаємний контроль, що сприятиме прозорості проведення реформ.

… Знайома потелефонувала днями: «Знаю, що ти брала участь у засідання «круглого столу» щодо ОСББ. Скажи, до кого звернутися, бо у нас проблеми з будинком, а люди не знають, як правильно діяти». А на засіданні навіть «інструкцію» роздавали, як створювати ОСББ, – розповідаю їй і відсилаю її до Асоціації «ОСББ Сумщина» та її керівника Романа Гученка, яких найпростіше знайти на їх сторінках у  Facebook.

Отже, починаємо з інформування?

Алла МАРКЕЛОВА

Фото Володимир КОВАЛЕНКА

***
Захід відбувся завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!». Окремі думки, які будуть висловлені під час заходу та у матеріалах, є відповідальністю організаторів і не обов’язково відображають погляди Агентства USAID або Уряду США.

Проект «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!» — п’ятирічна ініціатива USAID, яка має на меті допомогти Україні у зменшенні рівня корупції та підвищенні підзвітності та прозорості управління. Проект спрямований на розширення повноважень ключових урядових інституцій у боротьбі з корупцією, побудові громадської підтримки та участі в антикорупційних зусиллях та зменшенні толерантності громадян до корупції.

Прочитано 907 разів