Неділя, 23 грудня 2018 08:17

«Ієрархія національних пріоритетів», вибудувана Віктором Рогом

Які головні питання зараз стоять перед нацією? Які виклики ми вже подолали з періоду здобуття незалежності? Що маємо робити далі? На ці запитання можна знайти відповідь у книжці Віктора Рога «Ієрархія національних пріоритетів», презентація якої відбулась 22 грудня у Сумській міській бібліотеці імені Тараса Шевченка.

Ця книжка – «збірна солянка» з різними жанрами: тут і аналітичні статті, й інтерв’ю, і роздуми автора над майбутнім України. Загалом до збірки ввійшло близько ста текстів, які об’єднує одна тема. За словами автора, спершу це мала бути брошура, але потім матеріалу виявилося  так багато, що, за спонукання та сприяння друзів-меценатів, серед прізвищ яких Віктор Рог передусім називає  Ростислава Мартинюка, Олега Медуницю, вдалося випустити книгу накладом у тисячу примірників.

Якою ж є ієрархія національних пріоритетів, чи, швидше, якою вона має бути? «Ми часто відволікаємося на другорядні незначні проблеми, ігноруючи задачу номер один – вигнати окупанта. Без цього не буде безпеки, а без безпеки все інше залишається ненадійним і непотрібним», – упевнений автор.

Перший матеріал, що ввійшов до книги, було опубліковано у 1991 році, у журналі «Напрям», останній – цього року, у газеті «Шлях перемоги», головним редактором якої і є Віктор Рог.  За ці майже 30 років з’явилися чимало публікацій, проте деякі зі «старих» актуальні за своїм сенсом і досі. Варто назвати хоча б статтю «Чи «відпустить» нас Росія?» Здається, мова йде про сьогодення. І це так, хоча написано текст для журналу «Наступ» ще 1992-го року.

Недарма у післямові до книги історик, журналіст, земляк Ростислав Мартинюк написав: Віктор Рог «легко долає часові рамки, відкидає умовність стилів і творить новий тип політичної публіцистики. Де немає місця фейкам чи навіть кокетливим припущенням, але разом із тим – він ділиться достоту сміливими візіями й ризикує «зазирати за обрій», ніби це його власна комора».

Презентації відбудуться у всіх областях. Перша пройшла у Тернополі. Перед приїздом до Сум Віктор презентував книгу у рідних Ромнах. А в залі сумської бібіліотеки,  оглядаючи обличчя присутніх і впізнаючи соратників по Спілці української молоді, яку колись першим очолив у Сумах; молодших однодумців, яких «уполював» світоглядно свого часу, Віктор кілька разів повторив: «Зворушений…»

Книга «Ієрархія національних пріоритетів» у вільному доступі є наразі у міській бібліотеці.

Аріна ОРЄХОВА

Прочитано 534 разів