Середа, 26 грудня 2018 04:26

Події в Україні, що впливали на життя переселенців минулого року

26 грудня  радниця з питань ВПО в Сумській області Оксана Іванцова презентувала рейтинг подій у сфері захисту переселенців.

Учасники заходу дізналися про події, що сталися у 2018 році й вплинули на життя більше 1,5 мільйона переселенців в Україні. Як позитив: компенсація неотриманого житла для переселенців – учасників АТО, можливість отримання офіційного статусу для дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій, історії успішного вирішення проблем переселенців у регіонах. Але існує й інший бік ситуації з захистом прав переселенців в Україні: дискримінація, позбавлення соціальних і виборчих прав, хронічні проблеми з забезпеченням житлом, поширеність у суспільстві міфів і стереотипів по відношенню до тих, хто першими постраждали внаслідок військової агресії та окупації Росією українських територій.

На прес-конференції було презентоване бачення необхідних рішень, які вже в наступному році повинні бути прийняті державою заради відновлення справедливості по відношенню до внутрішньо переміщених осіб: прийняття Законопроектів № 6240 та  № 6692 про виборчі права внутрішньо переміщених осіб і трудових мігрантів та пенсійні права ВПО; збільшення фінансування державою житлових програм для внутрішньо переміщених осіб.

Програма «Радник з питань ВПО» здійснюється канадською неурядовою організацією Stabilization Support Services завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні.

Прочитано 607 разів