Четвер, 27 грудня 2018 04:27

Зовнішня реклама, візити потенційних кандидатів, «джинса», «чорний» піар і випадки непрямої агітації - це ще не вибори?!

До початку офіційного старту виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ у Сумській області фіксують зовнішню рекламу потенційних кандидатів на посаду Президента України, публікації з ознаками замовності та «чорного» піару, активність партій у проведенні благодійних заходів, випадки непрямої агітації з імовірним використанням бюджетних ресурсів. Усе це свідчить, що у регіоні вже активно готуються до президентських перегонів, –  повідомили 27 грудня представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції у Сумському прес-клубі «Дочасна виборча кампанія на Сумщині».

Найчастіше політики нагадували про себе за допомогою зовнішніх рекламних носіїв. З вересня 2018 року найчастіше зовнішню рекламу використовували Андрій Садовий, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Євгеній Мураєв, Анатолій Гриценко, Арсеній Яценюк, Сергій Тарута, Дмитро Добродомов. Прикметно, що на білбордах Петра Порошенка та Андрія Садового немає зображень політиків, а лише гасла чи передвиборчі слогани. Зовнішня реклама Анатолія Гриценка, Сергія Тарути, Євгенія Мураєва та Дмитра Добродомова переважно містить фото політиків. Комбіновані варіанти зовнішньої реклами у Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка.
«Після 31 грудня  така реклама буде розцінюватись як агітаційна, тож повинна виготовлятися за рахунок коштів виборчого фонду, обов′язково мати вихідні дані: відомості про установу, що здійснила друк, тираж, відповідальних за випуск осіб і замовника», – розповіла координаторка спостереження за виборами в Сумській області Ірина Стегній.
Ще одна ознака дочасної передвиборчої кампанії – візити у регіон потенційних кандидатів чи їхніх представників, так званих VIP-агітаторів.  За підсумками осені Сумщина – у трійці останніх в Україні за цим показником: їздять до нас поки нечасто. Впродовж осені та першого місяця зими  Сумщину відвідали 7 потенційних кандидатів: Роман Безсмертний, Андрій Садовий, Дмитро Добродомов, Олександр Шевченко, Юрій Дерев'янко, Олег Ляшко, Cергій Каплін. Вони побували в обласному центрі, Білопільському, Роменському, Липоводолинському районах та у Шостці. Візити політиків тривали зазвичай один день і передбачали зустрічі з громадянами чи однопартійцями, представлення своїх передвиборчих програм чи ініціатив, обговорення локальних проблем, участь у програмах регіональних телеканалів.
Посилюють свою присутність на Сумщині потенційні кандидати у президенти і завдяки рекламі у друкованих і електронних ЗМІ, на місцевому телебаченні, у соцмережах. Спостерігачі ОПОРИ регулярно фіксують у районній пресі матеріали на користь тих чи інших політиків. Переважна більшість матеріалів не містять відповідних позначок, хоча ці матеріали мають ознаки замовності. Серед телеканалів, що розміщують такі матеріали: АкадемTV, ТРК «Відікон», СТС та шосткинська ТРК «Акцент». Лідери «джинси» серед районних газет – «Новини Тростянеччини» та «Білопільщина». У той же час спостерігачі ОПОРИ зафіксували матеріали з ознаками «чорного» піару проти Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка та ін.. Поширеним видом реклами є також оприлюднення результатів сумнівних опитувань громадської думки на користь тих чи інших політиків.
Четвертою ознакою дочасної виборчої кампанії є активна партійна благодійність місцевих осередків політичних партій. Благочинні акції, подарунки, стипендії, освітні, розважальні івенти ініціюються та реалізуються переважно місцевими партійними командами, окремими депутатами-мажоритарниками, публічними особами, які є членами партій. Серед потенційних кандидатів, які особисто публічно дарували матеріальні цінності, був Олег Ляшко (під час візиту 12 грудня він передав ноутбук школі на Липоводолинщині).
Ще однією ознакою дочасної агітації є використання бюджетних ресурсів. Під час прес-конференції аналітики ОПОРИ презентували результати дослідження непрямої агітації з імовірним використанням бюджетних ресурсів. Впродовж червня–жовтня 2018 року на Сумщині було зафіксовано понад 20 таких випадків.
За словами Ірини Стегній, юридичні інструменти, що забороняли б дочасну агітацію, наразі відсутні. «Водночас практика дострокової агітації порушує принцип рівності між кандидатами й у майбутньому може негативно вплинути на формування оцінки майбутнього виборчого процесу в цілому», – зазначила вона і нагадала, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.
Чи дотримуватимуться кандидати норм і принципів ведення передвиборчої агітації після офіційного старту кампанії, – в ОПОРІ відстежуватимуть довготермінові спостерігачі, які у кожному з округів на Сумщині розпочнуть роботу з січня 2019 року.
Під час прес-конференції ОПОРА представила майбутнього громадського омбудсмена з виборчих прав у Сумській області Валентину Волік із міста Конотоп, яка раніше вже співпрацювала із ОПОРОЮ у якості довготермінового спостерігача та має значний досвід правозахисної діяльності. Активна фаза діяльності громадських омбудсменів припадатиме на президентські, парламентські вибори 2019 року та місцеві вибори 2020 року.
«Головною метою діяльності омбудсменів в областях є попередження порушень права на вільні і справедливі вибори в Україні за допомогою всіх доступних законних можливостей, та забезпечення невідворотності покарання за порушення виборчих прав. Крім того Омбудсмени відіграватимуть роль лідерів думок у своїх регіонах і виконуватимуть функції медіатора у виборчих конфліктах», – зазначила Валентина Волік.
Своїм баченням майбутнього перебігу виборів поділилася  кандидат політичних наук, доцент СумДУ, член Всеукраїнської Асоціації «Європейських студій» Адріана Костенко. Про традиційні порушення в медіагалузі, що допускаються на виборах, говорив медіаексперт Олексій Захарченко.

Прочитано 401 разів