Четвер, 27 грудня 2018 04:38

Незалежний громадський прес-центр знову відкрито. Отже, - знову вибори

27 грудня у Сумському прес-клубі прес-конференція ОПОРИ стала першим заходом передвиборчого прес-центру, що  працюватиме вже на одинадцятих виборах.

Сумський прес-клуб започаткував проект «Незалежний громадський прес-центр «Сумський вибір» ще 2004 року. Відтоді тричі відбулися місцеві вибори; чотири рази – вибори до Верховної Ради України; учетверте прес-центр має намір працювати на президентських виборах, що заплановані на  31 березня 2019 року.
Протягом цих років було реалізовано кілька проектів, що супроводжували передвиборчий процес, наприклад: «Без ретуші», «Іспит для майбутнього міського голови», «Місцеві вибори: контрв’ю політичних опонентів», «Джинса» навиворіт» та інші.
Традиційно «Сумський вибір» співпрацював і співпрацює з організаціями, що відстежують чесніть і прозорість виборчих перегонів. «Тож закономірно, що й відкриття прес-центру ми проводимо спільно з медіа-заходом громадської мережі ОПОРА. Адже від початку роботи цієї мережі ми діємо в партнерстві з сумськими експертами: Іриною Стегній – як представником ОПОРИ, з рухом ЧЕСНО, ініціативою «За чесні вибори» та іншими», – сказала координатор прес-клубу, керівник прес-центру Алла Федорина.
Так само традиційною стала робота прес-центру у день виборів. Протягом нього організатори іноді проводили 10-11 прес-конференцій – з усіма без винятку представниками перегонів, хто виявляв бажання висловитися у цей день. «Звичайно, зараз немає такої потреби, як 2004 року, коли ми працювали не лише виборчий день, а й виборчу ніч, допоки не підбивалися підсумки голосування на місцях, – зауважила Алла Федорина. – Тоді всі три тури виборів прес-центр працював цілодобово. То була спільна робота з міським відділенням Комітету виборців України. На щастя, нині виборча ситуація не така гостра».

Напередодні відкриття НГПЦ у залі прес-клубу експонували фото промовців, які свого часу виступали на цьому медіамайданчику, вірніше, маленької частини таких промовців. Тут фото відомого "перебіжчика" Олександра Волкова; Юрія Луценка, який, до речі, саме тут мав свою останню прес-конференцію в регіонах перед януковичівським арештом; екслідера "червоних" Петра Симоненка; місцевого політветерана Анатолія Єпіфанова; молодого політика, але передусім співака Святослава Вакарчука... Прес-клуб планує розширювати експозицію. 

На президентських виборах зазвичай немає настільки жвавої медіа-діяльності, як на парламентських, проте прес-центр, як і в попередні роки, виконуватиме завдання з інформування виборців про процеси, що супроводжують виборчі перегони; про кандидатів та політичні сили, які вони представляють; про неодмінні ризики виборів і можливості їх уникнення. Відтак прес-клуб, як і раніше, готовий надати свій майданчик і послуги з адміністрування медіа-заходів усім політичним силам, що матимуть таку потребу; представникам виборчих комісій;  громадським організаціям, які відслідковують перегони.

До парламентських виборів, що також відбудуться наступного року, прес-клуб готує спеціальний проект «Виборча просвіта жителів Сумщини». Він переміг на конкурсі проектів громадських організацій, що проводиться Управлінням інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Сумської обласної державної адміністрації,  – повідомив керівник проекту, голова Сумського прес-клубу Олексій Захарченко. Утім, цей проект стартуватиме у червні, тож через півроку він і буде презентований, а також буде запропонована співпраця в його рамках місцевим ЗМІ. 

Прес-конференція стала останнім медіа-заходом 2018 року. Тож, не порушуючи ще однієї давньої традиції, у прес-клубі символічно провели старий рік, побажавши журналістам нових зустрічей на звичному майданчику в році новому.

пк 27.12.2

 

Прочитано 647 разів