П'ятниця, 07 червня 2019 19:40

Меморіал загиблим воїнам: чия зона відповідальності?

Публічно звернутися до міської влади – саме такий шлях обрав громадський фонд «Суми», аби вирішити питання щодо Меморіалу загиблим воїнам АТО/ООС. «Ми неодноразово зверталися до міської влади і безпосередньо до Олександра Лисенка, – розповіла на прес-конференції у Сумському прес-клубі виконуюча обов′язки виконавчого директора фонду Ірина Меркун. – Ніби досягаються домовленості, ніби все береться до уваги, проте минає час, ось вже близько півроку, а справа не зрушує з місця».

Справді, дивна складається ситуація, коли за підтримки громади у місті створюється Меморіал, а опікуватися ним врешті нікому. Так, Фонд «Суми» відіграв свою роль у зведенні Меморіалу. А далі? «Ми поцікавилися ситуацією в інших містах і не знайшли прикладу, аби подібні локації були під опікою виключно волонтерів, громадськості, а не на балансі міста», – говорить громадський діяч Дмитро Тищенко.
Між тим, ігнорується не лише питання про взяття меморіалу на міський баланс. Міська влада ніби виявила добру волю, з її подачі на об′єкті було встановлено камери відеоспостереження. Проте, як виявилося, спостереженням ніхто не займається. З тієї простої причини, що відео не відомо, куди «виходить». Принаймні на пульт поліції зображення не виведене. «Нам запропонували навіть вивести сигнал на мобільний телефон когось із волонтерів, – розповів активіст фонду Максим Корнієнко. – Але що робити, якби ми навіть побачили, що вандали щось чинять на меморіалі?  Як ми можемо оперативно відреагувати? Це має робити поліція».
Отже, представники фонду висловили ряд прохань, на які хочуть отримати реакцію міської влади.
Перше. Узяти Меморіал загиблим воїнам АТО/ООС на баланс міста. За словами Ірини Меркун, сьогодні волонтерам доводиться вирішувати всі проблеми, навіть долати наслідки вандалізму.
Друге. Створити безпечні умови утримання Меморіалу. «Це місце надто близьке до авторозв’язки, тут навіть є незаконна парковка. Тим часом, якщо хтось «врубається» в пілони, що відділяють меморіал від дороги, – відновити їх буде неможливо. Можна, наприклад, встановити світлофор на цьому перехресті».
Вивести зображення відеокамер на пульт поліції.
Наступне. Організувати тристоронню зустріч за участі міської ради, підрядника з будівельних робіт «Сумибуд» та членів сімей загиблих із метою вирішення усіх «наболілих» питань. Важливо, що у травні, на робочій зустрічі міського голови та представників ГФ «Суми», цей пункт було ініційовано саме Олександром Лисенком. Але зустріч поки не відбулася.

гф суми батьки

Батьки загиблих воїнів на прес-конференцію прийшли.

 

І врешті, слід припинити ігнорувати звернення фонду до міської влади. «Її представники були запрошені на сьогоднішню зустріч, але, як бачимо, ніхто не з′явився. Тому ми бачимо єдиний вихід і звертаємося через пресу в надії, що нас почують», – говорить Ірина Меркун.
Як нам повідомили колеги-журналісти, приблизно за 40 хвилин до початку прес-конференції ГФ «Суми» міський голова  Олександр Лисенко покинув приміщення агенції промоції «Суми», де міська рада презентувала туристичний портал. Тобто, він перебував на відстані пів кілометра від незручних запитань, але пройти цієї відстані не зміг.
Артем ЮЩЕНКО

Прочитано 715 разів