П'ятниця, 25 листопада 2016 14:57

ВІЛ не спить, коли ви спите

Започаткований у Сумах флешмоб в соціальних мережах  #ТЕСТнаВІЛ, що тривав з 1 листопада вже має свої результати.

За словами завідуючої відділенням «Клініки, дружньої до молоді» Сумської міської дитячої клінічної лікарні Владлени Концевич за цей час на базі клініки склали свій тест на ВІЛ 115 осіб. Один тест дав позитивну пробу. Зараз людина проходить повторний аналіз крові.

«В Україні обстеження на ВІЛ є добровільним. Тим часом ВІЛ-хворими в Україні є близько 1% населення. Такою є оцінка експертів програми ООН з ВІЛ/СНІДу UNAIDS. При цьому кожен другий не знає про свій діагноз, тож офіційно на обліку наразі знаходяться лише трохи більше 130 тисяч осіб. Саме тому кожному варто скласти свій тест на ВІЛ. Незалежно від результатів тесту, просто проходячи обстеження на ВІЛ, ви вже допомагаєте захистити себе та інших. Якщо результат негативний, ви будете знати, що не поставили нікого під загрозу. Якщо результат позитивний, ви можете скористатися ліками, що знизять кількість вірусу в організмі до незначних рівнів. Постановка діагнозу є шансом жити далі»,- наголосила під час прес-конференції у сумському прес-клубі Владлена Концевич.

Головний лікар Сумського обласного центру профілактики і боротьби зі  СНІДом Володимир Бутенко додав, що в місті почастішали випадки виявлення ВІЛ серед молодих хлопців, які надають перевагу одностатевим стосункам.

Найактивніше на флешмоб відгукнулася молодь міста.

Прочитано 1312 разів