Вівторок, 16 червня 2020 14:51

Німеччина профінансує три сумські проекти адаптації до зміни клімату на території Деснянського біосферного резервату

Міністерство довкілля Німеччини профінансує дев’ять проектів з адаптації до зміни клімату в Україні. Три цих проекти реалізовуватимуться на Львівщині, три на Волині і три в Сумській області. Про це повідомив національний координатор конкурсу та проектів Фонду Міхаеля Зуккова (Німеччина) в Україні Анатолій Смалійчук.

«Проекти обиралися через конкурс ідей, який тривав із 1 березня до 24 квітня, на початку червня ми оголосили переможців. На один проект орієнтовно виділять 10 тисяч євро. Старт реалізації проектів передбачено на кінець червня – початок липня. Зараз ми узгоджуємо деталі з переможцями», – розповів Анатолій Смалійчук.
На Сумщині фінансування отримають три проекти, які втілюватимуть на території Деснянського біосферного резервату.
Перший проект – адаптативні методи використання сільськогоподарських земель. Зокрема, йде мова привернення уваги місцевих мешканців до альтернативних культур і способів господарювання на власних земельних ділянках.
«Ми хочемо показати місцевому населенню, що не обов’язково садити картоплю. Можна город засадити, наприклад, лохиною, продати її отримати достатньо прибутку, щоб купити кілька врожаїв картоплі, яка могла б вродити на цій ділянці», - пояснив Сергій Кубраков, директор Деснянського-Старогутського націольного природного парку.
За його словами, в рамках проекту, на території села, що входить до складу біосферного резервату, планують висадити плантацію дикоросів з лікарськими рослинами, плантацію з лохиною, плантацію з ягідниками, як ожина та малина. Головна мета —підібрати для Полісся ті види культур, які будуть найкраще плодоносити в цих умовах.
Другий проект – збереження родючості грунтів Полісся. Запропонований проект спрямований на збереження та підвищення родючості ґрунту в органічному землеробстві, захисту ґрунту від ерозійних процесів та згасання мікробіологічних процесів внаслідок надмірного висушування та нагрівання поверхневого шару в спекотні посушливі періоди.
Для цього спільно з місцевим фермером, який вирощує кукурудзу та соняшники, проведуть сівозміну. На території 30 га пропонують посіяти сидерати (рослини, які сіють для підвищення якості грунтів), зокрема люпин, гірчицю та фацелію. Восени вже можна буде перевірити, наскільки покращилася якість місцевих грунтів. За словами авторів проекту, це значно вигідніше і безпечніше, аніж використання штучних добрив.
Третій проект – Переформування хвойних монокультур в мішане, різновікове насадження. Старогутський лісовий масив є ядром біосферного резервату Деснянський. Більшість насаджень тут — сосни. Проведення лише санітарно-здоровчих заходів не оздоровлюють насадження.
Тому, під час реалізації проекту передбачається частину мертвої деревини залишати в насадженні і висадити дуби, берези, липи. Завдання проекту — знайти способи формування різновікових мішаних насаджень, які будуть стійкішими за монокультуру.
Усі проекти планують реалізувати до кінця весни 2021 року.
Конкурс ідей, під час якого обирали переможців, є частиною проекту «Екосистемна адаптація до змін клімату та стійкий регіональний розвиток шляхом розширення можливостей українських біосферних резерватів». Цей проект фінансується Міністерством довкілля Німеччини і впроваджується в Україні Фондом Міхаеля Зуккова спільно з Університетом сталого розвитку Еберсвальде (Німеччина) та партнерами, які розташовані в межах біосферних резерватів «Деснянський», «Розточчя», «Західне Полісся».

Прочитано 774 разів