Вівторок, 25 серпня 2020 05:14

Оновлена Рада професійної етики при Сумському пресклубі

Новий склад Ради створено шляхом онлайн голосування. Кандидати, які отримали в його результаті найвищий рейтинговий бал, дали згоду на роботу в Раді.

Зазвичай Рада працювала епізодично: в міру виникнення потреби та звернень до неї. «Напередодні виборів правління пресклубу вирішило оновити склад Ради та запропонувати її членам активізувати діяльність, – розповідає членкиня правління, редактор газети «Сумський машинобудівник» Світлана Шовкопляс. Причину цього, певно, не варто широко роз’яснювати, – вона зрозуміла: інформаційне  поле сповнене повідомленнями маніпулятивного характеру; деякі медіа створюють власну викривлену реальність, не турбуючись про якість інформації, що надається споживачам. По суті, бачимо зростаючу напередодні виборів тенденцію до суттєвих порушень Кодексу етики».

Правління та актив пресклубу провели вибори та голосування у кілька етапів, виявляючи щоразу найрейтинговіших кандидатів. Спочатку визначилися з кількістю членів Ради: більшість вирішила, що їх має бути семеро. Загалом до списку кандидатів  висунули 25 осіб. У результаті поіменного голосування до сімки ввійшли Олексій Захарченко – голова правління Сумського пресклубу; Інна Клишко –  шеф-редакторка медіа-холдингу «Всі Суми панорама медіа»; Олександр Моцний – директор/редактор ТОВ «Краснопільська газета «Перемога»; Володимир Садівничий – доктор наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри журналістики та філології Сумського державного університету, медіаексперт Інституту демократії імені Пилипа Орлика; Алла Федорина –  заслужена журналістка України, координаторка Сумського пресклубу, медіаекспертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика; Лариса Якубенко – заслужена журналістка України, представниця Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у Сумській області; Алла Ярова – заступниця директора Навчально-наукового інституту бізнес-технологій  «УАБС» СумДУ, кандидатка філологічних наук, медіаекспертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика.

Рада журналістської етики при громадській організації «Сумський пресклуб» існує вже кілька років. Її завдання – сприяти саморегуляції в роботі місцевих редакцій і журналістів, вирішенню конфліктних ситуацій у медійному середовищі та спричинених дією медіа на місцевому рівні, підвищенню медіаграмотності журналістів і споживачів їх продукції. Діє Рада на громадських засадах, керуючись єдиним стандартом – Кодексом етики українського журналіста у сучасній редакції, затвердженій 12 грудня 2013 року на пленумі Національної спілки журналістів України. До Ради обирають шляхом офлайн чи онлайн висування та голосування.

Прочитано 794 разів