Понеділок, 07 вересня 2020 15:52

12 із 42 депутатів Сумської міської прозвітували за свою діяльність за 2019 рік

В Сумах презентували практики звітування, що використовують депутати Сумської міської ради.

Звітування депутатів Сумської міської ради відбувається згідно Закону України "Про статус депутата місцевих рад", Статуту територіальної громади міста Суми, а також Регламенту Сумської міської ради.

Міська рада надає можливість оприлюднення на офіційному сайті звітів, анонсів про публічний звіт, а також інформації про вже проведений публічний звіт.

Рівень звітування депутатами про свою роботу за 2019 рік є значно нижчим, ніж у попередні роки. Станом на лютий 2020 року свої звіти підготували та оприлюднили лише три депутати - Олександр Сагач, Ігор Перепека, Юрій Перепека. Згодом звіти подали ще дев'ять депутатів. Таким чином, станом на 17 липня 2020 року наявні звіти 12 із 42 депутатів, що складає менше третини від загального складу депутатського корпусу.

Ще менш поширеними є публічні звіти. Лише 2 депутати – Євген Косяненко і Дмитро Хандурін провели публічне звітування перед виборцями округу. Інші ж обмежилися оприлюдненням звітів на сайті міської ради. Варто зауважити, що на практику публічного звітування вплинули карантинні обмеження. Геннадій Гризодуб, Ігор Перепека та Юрій Перепека проводили публічне звітування у минулі роки, однак цього року, за їх словами, не змогли цього зробити через обмеження масових заходів. Практика онлайн-звітування не застосовувалася.

Жоден депутатський звіт за 2019 рік не відповідає вимогам Закону України "Про статус депутата місцевих рад" в повній мірі. Найбільш повними є звіти Євгена Косяненка, Олександра Сагача та Володимира Чепіка.

Звіти, які були подані до секретаріату Сумської міської ради, оприлюднені на офіційному сайті. Всього на сайті оприлюднено 11 звітів.

Інформація про використання коштів депутатського фонду окремо не оприлюднюється міською радою і зазначається у депутатських звітах.

Лише у семи депутатських звітах у повній мірі відображена інформація про використання коштів міського бюджету на виконання виборчих програм і доручень виборців. Частина депутатів вказує назви департаментів, через які було спрямовано кошти, або соціальну сферу, але не вказує об'єкти.

Значна кількість депутатів аргументують відсутність звітів тим, що це не цікаво виборцям. Слід зауважити, що терміни звітування за 2019 рік частково співпали із початком карантинних обмежень.

Ще одним фактором низького рівня виконання норм закону "Про статус депутатів місцевих рад" може бути закінчення каденції. Частина депутатів, які не планують балотуватися на наступний термін, недбало ставляться до своїх обов'язків, зокрема і в частині звітування перед виборцями.

Ярослав Литвиненко

Прочитано 880 разів