П'ятниця, 18 вересня 2020 05:46

Електронні послуги Пенсійного фонду України: користуйтеся змолоду!

Пресконференція-презентація нових електронних сервісів Пенсійного Фонду України, що відбулася в Києві 17 вересня, стала останньою в циклі заходів ПФУ, що проходили за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Трансформація фінансового сектору».

Для представників медіа кількох областей України, в числі яких і Сумська, голова правління Пенсійного фонду України Євгеній КАПІНУС презентував онлайн-сервіси, покликані спростити взаємодію громадян із Фондом та полегшити розуміння свого пенсійного майбутнього чи підготовки до нього.
Зокрема, корисним для тих, хто ще не є пенсіонером, але хоче відстежувати, чи достатньо забезпеченим він буде на старості, є сервіс «Пенсійний калькулятор». Він дозволяє самостійно прорахувати розмір майбутньої пенсії. Для обчислення страхового стажу та заробітної плати використовуються дані, що містяться в Реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду України. Клієнт може чітко прослідкувати, наскільки його майбутня пенсія залежить від того, чи роботодавець сплачує за нього пенсійний внесок. І побачити, наскільки добросовісно робить це його роботодавець.
Зручним і доступним сервісом для кожної застрахованої особи є «Електронна трудова книжка», яка дозволяє зберігати відомості про трудову діяльність особи, уникати внесення недостовірних відомостей та усуває негативні наслідки втрати паперової книжки. Адже те, що вона збережена в електронному вигляді, позбавляє вас потреби витрачати час на відновлення даних.
Ведення трудової діяльності працівника в електронній формі, наголосив Євгеній Капінус, є передумовою для запровадження автоматичного призначення пенсій і соціальних виплат. Це, власне, мета роботи Пенсійного фонду зі створення електронних сервісів, вважає голова правління. Адже найліпший захист для громадянина – мати справу з сервісом, який не бачить людей, а чітко та незацікавлено відслідковує їх дані. І найліпше, говорить Євгеній Капінус, коли у певний час людина, без будь-якого блукання численним кабінетами, просто отримує повідомлення: ви досягли пенсійного віку, вам нарахована ось така пенсія. Над цим трудиться ще один онлайн сервіс «Автоматичне призначення пенсії».
Завдяки йому відбувається призначення пенсії за фактом настання події – досягнення пенсійного віку. Сервіс дозволяє надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно, без будь яких часових обмежень.
Тобто кожен українець, який не досяг пенсійного віку та який авторизувався на вебпорталі електронних послуг ПФУ, за допомогою електронного підпису (КЕП) має заповнити анкету-заяву (загальні дані; дані документу, що посвідчує особу; адресу проживання та реєстрації, дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення); додати скановані копії документів (як обовʹязкові, так і ті, що він вважає необхідним для підтвердження його права на доплати та пільги); підписати анкету-заяву КЕР та надіслати її до органу Пенсійного фонду України. Опрацювання та, в разі необхідності, перевірку даних буде проведено завчасно. Після цього користувач отримає інформацію про дату призначення пенсії та її розмір за допомогою смс-повідомлення.
При попередній зустрічах із журналістами, де презентувалися онлайн можливості спілкування з Пенсійним фондом, нагадав Євгеній Капінус, часто запитували, чи буде створена можливість отримати послуги через телефон. Сьогодні вже почав діяти мобільний застосунок «Пенсійний фонд» – сервіс, що надає доступ громадянам до електронних сервісів Фонду з мобільних пристроїв – телефона, планшета. Використовуючи йог, можна повноцінно користуватися своїм особистим електронним кабінетом: отримувати усю необхідну інформацію про заробітну плату та страховий стаж, переглядати дані електронної пенсійної справи, Електронного реєстру листків непрацездатності, в онлайн режимі переглядати відомості електронної трудової книжки, звертатись до Пенсійного фонду та отримувати відповіді.
На запитання журналістів також відповіли заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина КОВПАШКО та директор Департаменту інформаційних систем та електронних реєстрів Пенсійного фонду України Олександр МАЛЕЦЬКИЙ. Завдяки онлайн трансляції, до розмови долучилися і керівники головних управлінь Фонду у відповідних регіонах.

Прочитано 590 разів