Вівторок, 27 жовтня 2020 17:01

Які теми цікавлять молодь? Дізнайтеся з публікацій на «МедіаКолі»

Цього року Сумський пресклуб став партнером проекту «Медіа-тренінги – від конфлікту до вирішення», що здійснюється громадською організацією «n-ost» і фінансується з коштів Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини.

Загалом «n-ost», міжнародна мережа журналістів і медіаініціатив із ЄС і Східної Європи www.n-ost.org , має пʹять українських партнерів: окрім Сумського пресклубу це оnline-media Zahid.net (Львів), Gazeta.ua (Полтава), газета «Лица» (Дніпро) та Ужгородський пресклуб.
Влітку, зокрема в Сумах – у серпні, а також у всіх інших містах-партнерах, відбулися п'ять семінарів, власне – триденних тренінгів на тему «Комунікація під час кризи».
Молоді українці, які не працюють у журналістиці, але прагнуть цього, подали заявки та пройшли конкурсний відбір, і відтак змогли здобути медіа-компетенції та основні журналістські навички. А також – обрати теми та після цього першого етапу навчання написати матеріали під кураторством тренерів проекту.
Хто був тренером?
Ульріке Бутмалу – журналістка і тренер із медіа. У центрі її уваги як журналістки – Східна Європа, Південний Кавказ і Центральна Азія. Улі пише для різних газет, онлайн-порталів і радіостанцій у Німеччині та працює для IDEM (Інститут демократії, медіа та культурного обміну), де пропонує воркшопи з питань медіаграмотності, написання матеріалів щодо конфліктних питань, журналістики баз даних, економічних питань, проблем меншин і соціальної сфери; проведить семінари з теорії та практики якісної журналістики, політичного спілкування та зв’язків із громадськістю для неурядових організацій.
Мар’яна Вербовська. У 2017 році за свої мультимедійні публікації була відзначена першою премією медіаконкурсу ООН «Публікації для змін. Україна на шляху до сталого розвитку». У 2018 році Мар’яна виграла престижний український медіаконкурс «Честь професії» за роз‘яснювальний коментар про глобальне потепління. Співаторка книги Routledge Handbook of Environmental Journalism (Велика Британія, 2020). Із вересня 2020 року працює над дослідженням кліматичної комунікації у Institute for Human Sciences у Відні.
Романія Горбач – тренерка з журналістської майстерності, медійної етики, досліджень критики тексту, онлайн-публікацій. Дипломована журналістка працювала для різних онлайн-видань, наприклад, для «Gazeta.ua»; проводила розслідування та публікувалась у журналі «Країна» та «Газеті по-українськи». Для «Evolution Media Holding» вела портал новин «Київ». Має досвід у сфері створення новин для телебачення та радіо. У 2013-2017 роках працювала прес-секретаркою представника України у Венеціанській комісії (Європейська комісія за Демократію через закон). Зараз – фрілансерка. У центрі уваги її тренінгу – написання якісних журналістських текстів.
Які ж теми обрали учасники навчань для своїх матеріалів? Різноманітні. Це актуальні питання сфери коронавірусу та карантину. Це задавнена проблема збереження довкілля та новонароджена – масового дистанційного навчання. Це різні аспекти та обличчя російсько-української війни. Насильство в сімʹї, роль культури у час кризових ситуацій, розвиток туризму в умовах обмеження нашого простору пересувань…
Всі теми були презентовані під час другого етапу тренінгу, що відбувся у жовтні. На жаль, всупереч мріям багатьох учасників, відбувся онлайн, – коронавірус перекреслив можливість провести чотири дні у Львові. Але онлайн спілкування теж було насиченим – із
воркшопами з інфографіки та створення влучних підписів під фото, solution journalism, навичками, як подати тему редактору тощо.
Тексти створені. Деякі з них відсьогодні пропонує «МедіаКоло» у розділі «Nota Bene». Дивіться, як сприймає наші проблеми та наше життя молодь і що її цікавить передусім.

Прочитано 790 разів