П'ятниця, 09 грудня 2016 05:30

Друзі називали його Дон Кіхотом…

Полиці місцевих бібліотек поповнилися книгою сумського історика-краєзнавця Геннадія Петрова «Щоденники. Нариси. Статті».

Як написано у передмові: «Мета видання – узагальнення творчого доробку Г. Т. Петрова – ознайомлення широкого кола громадян з матеріалами про Сумщину та її визначних діячів; відновлення історичної справедливості, належного вшанування пам’яті патріота України Г. Т. Петрова».

До видання включені щоденники, опубліковані за життя статті Геннадія Петрова, ілюстративний матеріал, спогади про нього, огляд фонду Петрова, що знаходиться в державному архіві.

«Щоденники. Нариси. Статті» розраховано на різні читацькі аудиторії: краєзнавців, архівістів, учителів, студентів і учнів. Важливо – у книзі збережено авторську стилістику. Її складають чотири розділи на 977 сторінках. Значна частина спадщини – матеріали краєзнавчої тематики, що були написані протягом 40 років та розкидані по різних газетах, що не давало можливості ознайомитись з ними в комплексі.

Геннадій Петров – український журналіст-дослідник, літературознавець, краєзнавець, бібліограф, громадський діяч та один із фундаторів професійного журналістського розслідування.

Закінчив факультет журналістики  Львівського університету. Потім навчався в аспірантурі інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. Максима Рильського Академії наук України. Під час навчання його звинуватили у так званому «українському буржуазному  націоналізмі» та виключили з інституту.

Іноді друзі Геннадія називали  його Дон Кіхотом. Журналіст-дослідник, він мріяв про видання власної книги, але, на жаль, за життя так і не встиг цього зробити. Всі свої матеріали про Сумщину, її визначних діячів Геннадій Петров заповів Сумському обласному державному архіву. По його смерті, за ініціативи архіву, були засновані Петровські читання. Другі зокрема було влаштовано до 75-річчя від його дня народження. Тепер Геннадію Петрову сповнилося б 80…

Директор обласної наукової бібліотеки Тетяна Фролова  говорить: «Це людина, в яку неможливо було не закохатися. Унікальна особистість».

Опублікувало книгу київське видання «Фенікс». Директор державного архіву Сумської області Юрій Олійник говорить, що інтерес до книги величезний, але, на жаль, видана кількість примірників  не задовольняє навіть мінімальних потреб читачів. Так, тираж книги складає лише 50 екземплярів. Але головне – матеріал готовий і, за бажання, роботу можна перевидати.

Віта ХРИСТЮК

студентка відділення журналістики СумДУ

Прочитано 1078 разів