Понеділок, 10 жовтня 2022 — Сумський прес-клуб

У більшості своїй населення планети, коли задається запитанням неекологічних напрямків діяльності людства, не думає про спорт. Промисловість, транспорт – це перше, що спадає на думку. Між тим, сучасний спорт теж варто внести до цього списку.

Прямий слід лондонської Олімпіади 2012 року, за даними оргкомітету, склав 3,3 мільйона тонн СО2. За оцінками китайських ЗМІ, для Олімпіади 2008 року вуглецевий слід  склав близько 1,18 мільйона тонн СО2. Екологи давно критикують Олімпійські Ігри за негативний вплив на довкілля: будівництво нових обʹєктів, не всі з яких використовуються після змагань, великий обʹєм відходів, численні перевезення і так далі.

Починаючи з Олімпійських Ігор у Ліллегаммері (Норвегія, 1994 рік) у екологічному аспекті процесу підготовки змагань відбулися інтенсивні зміни. Від акценту виключно на природоохоронні дії перейшли до цілісних поглядів, що охоплюють сфери сталого розвитку: екологічні, соціальні та економічні.

За заявами китайської сторони, зимові Олімпійські Ігри в Пекіні цього року стали повністю

вуглецево-нейтральними. Всі нові локації для змагань зводилися згідно зі стандартами зеленого будівництва. Окрім облімпійських обʹєктів 2008 року, що також використовувалися, сучасні відповідали вимогам низького енергоспоживання та враховували можливість їх використання й опісля завершення Ігор.

Давайте разом розберемося, які ж екологічні проблеми залишаються в спорті? Пропоную для розгляду три популярних види спорту: футбол, теніс і біатлон. Як межнародні федерації вирішують питання, повʹязані з довкіллям і що про це думають тренери та спортсмени?

Опубліковано в Аналітика