Вівторок, 16 березня 2021 13:27

Про врегулювання договірних відносин з новим власником приміщення, яке орендує редакція. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

На запитання відповідає медіаюрист проектів Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО.  

«Просимо надати роз`яснення, як слід врегулювати договірні відносини з новим власником приміщення, яке у ході роздержавлення ЗМІ надано нашій редакції за договором оренди. Договір було укладено між районною радою і редакцією газети, посвідчено нотаріально. Нині в ході реформування місцевої влади колишня районна рада передала майно селищній територіальній громаді (селищній раді). Чи можна додатковою угодою до існуючого договору змінити сторону орендодавця і чи потребує вона нотаріального посвідчення? Або у який інший спосіб редакція може  зберегти  за собою оренду приміщення на умовах, визначених попереднім договором і  законом про реформування ЗМІ?» 

– Закон України «Про оренду державного та комунального майна» передбачає випадок, коли у орендованого комунального майна змінюється власник. Частина 8 статті 20  Закону України «Про оренду державного та комунального майна» містить норму, яка регулює правонаступництво у разі зміни власника орендованого майна: «У разі зміни власника майна, переданого в оренду, до нового власника переходять права і обов’язки за договором оренди, якщо інше не передбачено договором». Аналогічну норму про правонаступництво прав та обов’язків наймодавця також містить стаття 770 Цивільного кодексу України. Тобто, якщо у орендованого вами нерухомого майна змінився власник, договір, укладений відповідно до частини 2 статті 9 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», залишиться чинним. Новий власник майна – селищна територіальна громада – набуває права та обов’язки орендодавця за цим договором оренди та зобов’язана їх виконувати до закінчення строку дії договору, або до моменту його припинення з будь-яких інших підстав.

В результаті переходу права власності на орендоване майно відбудеться лише заміна орендодавця в договорі оренди.  Заміна сторони здійснюється шляхом укладання додаткової угоди  про внесення змін до існуючого договору оренди в частині заміни сторони договору в зв’язку зі зміною орендодавця (власника) нерухомого майна. Додаткова угода до договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється. Така вимога передбачена статтею 654 Цивільного кодексу України: «Зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту». Враховуючи, що договір оренди, укладений між вашим товариством і районною радою, був посвідчений нотаріально, всі зміни і доповнення до нього теж повинні бути посвідчені нотаріально. В протилежному випадку недодержання вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору призведе до його нікчемності, про що прямо зазначено в частині першій статті 220 Цивільного кодексу України: «У разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним».

 Інших варіантів зберегти оренду приміщення на умовах, визначених діючим  договором і  Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», немає.

 Консультації надаються в рамках виконання проекту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Прочитано 130 разів