Вівторок, 27 квітня 2021 15:59

Про прийняття на роботу за цивільно-правовою угодою. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

На запитання відповідає медіаюрист проектів Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО. 

«Під час оптимізації роботи редакції виникла необхідність у прийнятті працівника на роботу за цивільно-правовою угодою. Чи  потрібно при цьому подавати повідомлення в податкову?»

– Постанову Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 188 від 12.02.2020, було розроблено Мінсоцполітики відповідно до частини третьої ст. 24 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), яка містить положення щодо укладення трудового договору.

   Згідно ст. 21 КЗпП трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою:

– працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою;

– власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату;

 – власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Цивільно-правова угода, на відміну від трудового договору, це є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Цивільно-правові угоди укладаються відповідно до Цивільного кодексу України. Наприклад, договір підряду (ст.837 ЦК України), за яким одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу. Такі договори з фізичною особою укладаються на виконання конкретизованої роботи і її результату, зазначається строк виконання робіт та розмір винагороди. На цивільно-правові відносини не поширюється трудове законодавство.

Таким чином, у разі прийняття працівника на роботу за цивільно-правовою угодою подавати повідомлення в податкову не потрібно.

Консультації надаються в рамках виконання проекту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Прочитано 93 разів