П'ятниця, 24 вересня 2021 12:26

Про подання відомостей щодо бенефіціарів та структури власності. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

На запитання відповідає медіаюрист проектів Тернопільського прес-клубу   Ігор ФЕДОРЕНКО.

«Чи потрібно подавати відомості про бенефіціарів та структуру власності, чи обов’язковість подання може бути скасована?»

– Багато хто тягне з поданням відомостей про бенефіціарів та структуру власності в надії, що строк буде відтерміновано або взагалі відмінено для бенефіціарів-фізичних осіб. Такі сподівання пов’язані з проектом Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи. Цей Законопроект 5807 зареєстрований ще в липні місяці, але навряд чи буде прийнятий до 11.10.2021  – дати, станом на яку юридичні особи повинні подати відомості про бенефіціарів та структуру власності.

Обов’язок розкриття відомостей про бенефіціарів та структуру власності є невід’ємною частиною  зобов’язань України, визначених Угодою про асоціацію з ЄС. Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» в частині четвертій перехідних та прикінцевих положень зобов’язує юридичних осіб, які зареєстровані до набрання чинності цим Законом, подати державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в обсязі, визначеному цим Законом, та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності».

Наказ Міністерства фінансів України № 163, яким саме затверджено Положення про форму та зміст структури власності,  набрав чинності 11.07.2021 р. отже кінцева дата подання до 11.10.2021 р. Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору передбаченої Законом України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань” інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, передбачена статтею 166-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Розмір штрафу на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), складає від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тому не варто чекати до останнього дня скасування чи відтермінування, щоб не отримати штраф у розмірі від 17-ти  до 51 тисячі гривень.

Зразки складання схематичного зображення структури власності є на сайті Міністерства фінансів України за посиланням: https://mof.gov.ua/uk/samples_of_drawing_up_a_schematic_representation_of_the_ownership_structure-517

Консультації надаються в рамках виконання проекту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Прочитано 340 разів