Середа, 05 січня 2022 17:46

Про зміни для російськомовних газет України, що настають з 16 січня 2022 року. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

На запитання відповідає медіаюрист проєктів Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО. 

«Наше видання російськомовне. Чого нам чекати з 16 січня? Яких змін, і чи чекають нас штрафи?»

– Вимоги законодавства до російськомовних друкованих ЗМІ одночасно видавати газету з таким же тиражем українською, з 16 січня 2022 року стануть обов’язковими тільки для загальнодержавних і регіональних газет.

Відповідно до статті 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», друковані засоби масової інформації в Україні видаються державною мовою. Друковані засоби масової інформації можуть видаватися іншими, ніж державна, мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж цього видання державною мовою. Усі мовні версії повинні видаватися під однаковою назвою, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їх випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день. Розповсюдження за передплатою друкованих засобів масової інформації, виданих іншими, ніж державна, мовами, допускається за умови забезпечення їх засновниками можливості передплати в Україні такого самого видання державною мовою. Ці вимоги не поширюються на друковані засоби масової інформації, що видаються винятково кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською чи іншою офіційною мовою Європейського Союзу.

Згідно прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» стаття 25 «набирає чинності через тридцять місяців з дня набрання чинності цим Законом для друкованих засобів масової інформації загальнодержавної і регіональної сфер розповсюдження, і через шістдесят місяців  – з дня набрання чинності цим Законом для друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження». Враховуючи, що Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» було опубліковано 16 травня 2019 року (Голос України № 90 від 16.05.2019 р.), він набрав чинності 16 липня 2019 року. Саме від цієї дати і треба відраховувати терміни, передбачені статтею 25 цього Закону. Відповідно з 16 січня 2022 року видання загальнодержавних і регіональних газет можливе будь-якою мовою тільки за умови паралельного видання аналогічного тиражу українською. Для газет же місцевої сфери розповсюдження ця вимога стане обов’язковою з 16 липня 2024 року.

Штрафи передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення, який доповнено статтею 188-52. Ця стаття встановлює відповідальність за порушення вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо застосування державної мови друкованими засобами масової інформації, і передбачає накладання штрафу від чотирьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або попередження, якщо порушення вчинене вперше. Повторне ж, протягом року, порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладання штрафу від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ця стаття Кодексу України про адміністративні правопорушення набирає чинності з 16 липня 2022 р (через 3 роки після набрання чинності Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»).

Консультації надаються в рамках виконання проєкту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Прочитано 227 разів