П'ятниця, 28 січня 2022 19:01

Про суміщення посад та поділ посадового окладу. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

На запитання відповідає медіаюрист проєктів Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО.

«У штатному розписі нашої редакції є вакантна посада редактора. Чи можемо ми розділити між двома працівниками редакції посадовий оклад редактора, за виконання його функцій?»

 – Питання суміщення посад регулюється Інструкцією щодо застосування постанови ще Ради Міністрів СРСР від 4 грудня 1981 р. № 1145 «Про порядок і умови суміщення професій (посад)», затвердженої Держкомпраці СРСР від 14 травня 1982 р. № 53-ВЛ, яка є чинною відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу PCP» від 12 вересня 1991р. № 1545-ХІІ, а також статтями 32, 105 Кодексу законів про працю України.

Суміщення професій (посад), тобто виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленої трудовим договором, додаткової роботи з іншої професії (посади), та виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, допускаються на тому самому підприємстві, в установі, організації за згодою працівника протягом встановленої законодавством тривалості робочого дня (робочої зміни), якщо це економічно доцільно і не веде до погіршення якості продукції, виконуваних робіт, обслуговування населення. Однією з умов впровадження суміщення є наявність у штатному розписі підприємства вакантної посади. Суміщення професій (посад) дозволяється, як правило, у межах тієї категорії персоналу, до якої належить даний працівник (робітники, інженерно-технічні працівники, службовці та інші).

Суміщення посад може бути як за заявою працівника, так і за пропозицією роботодавця. Якщо суміщення посад встановлюється роботодавцем, працівник повинен бути повідомлений не пізніше, ніж за два місяці. Угода про суміщення професій (посад) може укладатися на певний термін або без зазначення строку.

Відповідно до статті 105 Кодексу законів про працю України працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації, поряд із своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, проводиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі. Наказ про запровадження суміщення посад повинен містити посаду, за якою встановлюють суміщення, розмір оплати, обсяг виконуваної роботи та дату, з якої працівник виконуватиме роботу за суміщенням.

Консультації надаються в рамках виконання проєкту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Прочитано 95 разів