Неділя, 20 лютого 2022 19:16

Про сплату редакцією земельного податку. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ.

На запитання відповідає медіаюрист проєктів Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО.

«Наша редакція займає частину будівлі комунальної власності. Приміщення в цій будівлі орендують кілька підприємств. У зв’язку зі змінами в законодавстві, чи зобов’язані ми платити за землю?»

– У зв’язку з прийняттям Закону України від 30.11.2021 р. № 1914-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України» щодо забезпечення збалансованості надходжень» розширено перелік підстав для нарахування земельного податку, визначених п. 286.1 статті 286 ПКУ. Зокрема, передбачено, що підставою для нарахування земельного податку є:

дані державного земельного кадастру;

дані державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю);

дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї).

Землекористувачі – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності. Якщо ваша редакція не має жодного документу, згідно з яким їй надано право користування земельною ділянкою, то відповідно вона не є платником земельного податку.

Відповідно до статті 79-1 Земельного кодексу України формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об’єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.  Земельна ділянка може бути об’єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї. Державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі. Отже, у вашому випадку я не вбачаю підстав подавати декларацію із земельного податку і сплачувати земельний податок.

Консультації надаються в рамках виконання проєкту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Прочитано 96 разів