Субота, 25 лютого 2023 18:42

Про обмеження строків звернення до суду щодо заборгованості з виплати заробітної плати. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

На запитання відповідає медіаюрист Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО.

«У січні звільнилася з роботи, є заборгованість з виплати заробітної плати. Прочитала, що до суду треба звернутися не пізніше одного місяця з дати звільнення. Виходить, якщо я не встигла подати позов своєчасно, то не зможу отримати заробітну плату?»

– До 19.07.2022 працівник мав право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-якими строками. Відтак Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» (далі – Закон № 2352-IX) було внесено зміни до Кодексу законів про працю України. Так пунктом 18 частини 1 розділу І Закону № 2352-IX назву та частини першої і другої статті 233 КЗпП України викладено в такій редакції:

«Стаття 233. Строки звернення до суду за вирішенням трудових спорів.

Працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

Із заявою про вирішення трудового спору у справах про звільнення працівник має право звернутися до суду в місячний строк з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення, а у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, – у тримісячний строк з дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні (стаття 116)».

Після внесення змін в КЗпП України норма, яка передбачала право працівника на звернення до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати, у разі порушення законодавства про оплату праці, без обмеження будь-яким строком, була прибрана.

Таким чином встановлено для звернення до суду:

– місячний строк з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення виключно у справах про звільнення;

– тримісячний строк з дня одержання працівником письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні;

– тримісячний строк з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права на своєчасне отримання заробітної плати (коли продовжує працювати).

Отже, у вас є три місяці на звернення до суду з позовною заявою про стягнення заборгованості з заробітної плати.

Консультації надаються в рамках виконання проєкту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики».

Прочитано 425 разів