Четвер, 10 червня 2021 15:01

На Cумщині висадять експериментальний сад з хурмою та фундуком для адаптації до зміни клімату

Міністерство довкілля Німеччини профінансувало на Сумщині унікальний проєкт з висадки демонстраційних ділянок плодово-горіхового саду. На території Деснянського біосферного резервату висадять ділянки з лохиною, лікарськими рослинами, ягідниками та садом з пеканським горіхом, фундуком та хурмою.

«Готуючи цей проєкт ми враховували кілька моментів. По-перше, змінюється температурний режим і зміщуються агро-кліматичні зони. Це значить, що плоди, які раніше у нас не достигали, тепер зріють. По-друге, довгий час місцеві жителі мали апатію до плодових дерев у нашій області. Ми хочемо показати, що час це змінити», –  розповів Ігор Коваленко, доктор біологічних наук, професор кафедри екології та ботаніки Сумського НАУ.

Одне із завдань проєкту – підібрати для Полісся ті види культур, які будуть найкраще плодоносити в цих умовах. За словами фахівця, вже є позитивний досвід дозрівання хурми на півдні Сумської області, оскільки стає сухіше і тепліше. Раніше в  Україні такі плодові культури були звичними на території Криму та Херсонської області. Проте основне завдання цього пілотного проєкту продемонструвати заходи з адаптації до зміни клімату, в основу яких покладено екосистемний  або природоорієнтований підхід. Відсутність постійного механічного обробітку грунту на ділянці як це робилось раніше дозволить зберегти більше вологи у грунті, а дерева та кущі створять додатковий затінок. Це все матиме позитивний вплив на мікроклімат і сприятиме зростанню стійкості цієї агроекосистеми до несприятливих наслідків зміни клімату. Загальна площа демонстраційних ділянок 1 га.  

Проєкт планують закінчити наприкінці 2021 року. На його реалізацію виділено 10 тисяч євро.

Пілотний проєкт впроваджується в рамках спільного українсько-німецького проєкту «Екосистемна адаптація до зміни клімату та стійкий регіональний розвиток через розширення можливостей українських біосферних резерватів». Проєкт має на меті продемонструвати екосистемний підхід з адаптації до зміни клімату у Деснянському біосферному резерваті.

Цей проєкт реалізується в рамках Міжнародної кліматичної ініціативи (IKI). Федеральне міністерство довкілля, збереження природи та ядерної безпеки Німеччини (BMU) підтримує цю ініціативу на основі рішення, прийнятого Бундестагом Німеччини. Проєкт впроваджується Фондом Міхаеля Зуккова та Університетом сталого розвитку м. Еберсвальде з Німеччини разом з місцевою ГО «Деснянські зорі».

Щоб дізнатися більше інформації про наш проєкт відвідайте будь ласка, веб‐сайт: www.eba‐ukraine.net

Прочитано 4020 разів